Zeerovers wereldwijd actiever

De zee-piraterij heeft de eerste drie maanden van dit jaar recordhoogten bereikt. Tussen januari en maart werden in totaal 103 overvallen op zee gemeld.

Dat heeft het International Maritime Bureau (IMB) gisteren bekendgemaakt.

Vorig jaar vonden in hetzelfde kwartaal 87 aanvallen plaats. Het is de eerste keer dat het bureau over een periode van drie maanden meer dan honderd overvallen op zee heeft geregistreerd. De Indonesische wateren blijken zijn het gevaarlijkst. Daar hadden 28 overvallen plaats. Bangladesh, India en Nigeria volgen op afstand met elk negen gevallen van piraterij.

Het IMB prees de zware veroordelingen van ingerekende piraten door India en China. In India werden in februari veertien Indonesische piraten veroordeeld tot gevagenisstraffen van elk zeven jaar. Indonesische piraten die vorig jaar door de Chinese autoriteiten werden ingerekend kregen diezelfde maand nog gevangenisstraf fen opgelegd die tot vijftien jaar opliepen.

Volgens het IMB is de onveiligheid op de Aziatische zeeën met name het gevolg van de economische cirsis in het werelddeel. IMB-directeur Pottengal Mukundan riep de Indonesische regering op hard op te treden tegen zeeroverij.