Winst Shell verdubbeld

Hogere prijzen voor olie en gas en sterk verbeterde raffinagemarges hebben de nettowinst van Koninklijke/Shell Groep in het eerste kwartaal van dit jaar fors omhoog gestuwd. Het Nederlands-Britse olieconcern rapporteerde vanmorgen een winst van 3,91 miljard dollar. Dat is een stijging met 96 procent ten opzichte van het zwakke eerste kwartaal in 2002.

Dit resultaat, exclusief voorraadeffecten en bijzondere posten, ligt hoger dan de verwachtingen van analisten. Die rekenden op een winst van 3,66 miljard dollar. De hogere prijzen voor olie en gas waren een gevolg van de crisis rond Irak. Ook Shells concurrenten BP en Exxon Mobil zagen de winst stijgen door de Golfcrisis. In februari van dit jaar bereikte de prijs van ruwe olie het hoogste punt in twaalf jaar.

Inclusief bijzondere baten kwam de winst uit op 5,33 miljard euro, 136 procent hoger dan een jaar geleden. Zowel dit resultaat als het aangepaste nettoresultaat van 3,91 miljard dollar was het hoogste kwartaalresultaat ooit. ,,Shell verdient een `obscene' hoeveelheid geld en zal een manier moeten vinden om dat uit te geven'', zo zei een analist van Investec Henderson Crosthwaite in Londen vanmorgen na de bekendmaking van de cijfers.