Wat ziet de camera van de buurman?

In het Friese Goutum voelt een familie zich bespied door camera's van de buren. De rechter in Leeuwarden doet binnenkort uitspraak.

Toen de familie De Vries uit het Friese Goutum op de ochtend van 22 maart de gordijnen van haar patiobungalow openschoof, schrok zij behoorlijk. De overbuurman had drie camera's op zijn dak bevestigd, waarvan er één volgens de familie precies op hun huiskamer gericht was.

,,De buurman zei dat hij dat had gedaan om een inbraak of vernielingen te voorkomen, maar waarom heeft hij de camera's dan niet op zijn eigen pand gericht?'', vraagt Wim de Vries zich af. Volgens hem is de angst van de buurman voor vernielingen ongegrond. ,,Er is in de straat nog nooit één plantje uit de grond getrokken.''

Afgelopen dinsdag heeft de buurman de camera's verplaatst van het dak naar net onder het dak. Maar dat maakt volgens de De Vries niets uit, omdat een van de camera's nog steeds op hun huiskamer gericht is. ,,En dat veroorzaakt flink wat spanning in ons gezin.''

Vanmorgen kwam het geschil tussen de buren in kort geding voor de rechter in Leeuwarden. De familie de Vries eiste dat de camera's verwijderd worden. Vice-president van de rechtbank, J. de Vroome, besloot tijdens de zitting dat hij vanmiddag de situatie ter plekke zou gaan bekijken om tot een oordeel te komen.

Samen met andere buren heeft De Vries eerder aangifte gedaan bij de politie, maar volgens politiewoordvoerder Harry Oenema is van een strafbaar feit toen niets gebleken. ,,Dat het daar in de straat niet goed loopt, was bekend, maar volgens de officier van justitie gebeurde er niets strafbaars.''

De overbuurman, J. de Boer, was vanmorgen niet telefonisch bereikbaar, maar liet eerder aan de Leeuwarder Courant weten dat hij de consternatie niet begrijpt. Volgens hem filmen de camera's helemaal niet de huiskamer van zijn buren, maar staan ze afgesteld op zijn eigen terrein. En ze zouden pas aan gaan als er iemand door het hek zijn terrein opkomt. Verder staan ze uit. De Boer zei vooraf advies te hebben gevraagd van zijn advocaat. ,,Bovendien, als je niks te verbergen hebt, wat zou dat dan nog?''

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) wil geen uitspraken doen over de zaak zolang die onder de rechter is, maar wil in het algemeen wel zeggen dat als er mensen gefilmd worden, zij daarvan op de hoogte gesteld moeten worden. ,,En daar kun je niet duidelijk genoeg in zijn'', zegt Barbara den Uijl van het CBP, ,,alleen het zichtbaar ophangen van de camera's is onvoldoende''.

Of het mag, hangt verder van een aantal omstandigheden af. ,,Wát wordt er gefilmd en met welk doel en ook de schaal is van belang, vijf camera's zijn erger dan één camera'', aldus Den Uijl. ,,En verder is van belang of de gegevens bewaard worden en wie er toegang toe heeft. Als videobeelden van mensen bewaard worden, moet dat sowieso worden gemeld bij ons.''