`VS verplaatsen basis naar Polen'

Donald Rumsfeld, de Amerikaanse minister van Defensie, is al druk bezig met de inkleuring van zijn `nieuwe Europa'. Volgens het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza heeft het Pentagon een eerste principebesluit genomen om voor 2006 een eerste Amerikaanse luchtmachtbasis over te brengen van Duitsland naar Polen. De krant citeert een anonieme bron die direct bij de beslissing betrokken is.

De Verenigde Staten zouden voorlopig één eskader van 16 gevechtsvliegtuigen willen stationeren op de luchtmachtbasis van Krzesiny, ten zuiden van Poznan. De Poolse luchtmacht heeft daar zelf al drie eskaders staan. Het is de bedoeling dat in de toekomst op de basis Krzesiny ook een deel van de F-16's wordt gestationeerd die Polen bij de VS in bestelling heeft.

Polen plaatste onlangs als eerste van de nieuwe NAVO-landen een belangrijke order bij het Amerikaanse Lockheed. Het land bestelde 48 F-16's tegen een bedrag van in totaal 3,5 miljard dollar. De Amerikanen beloofden voor minstens 12 miljard dollar tegenorders te zullen plaatsen.

De Verenigde Staten hebben Polen de afgelopen tijd herhaaldelijk de beste bondgenoot op het vasteland van Europa genoemd. In de strijd tegen Saddam Hussein heeft Polen als enige Europese land naast Groot-Brittannië actief meegevochten. Het land speelt ook een vooraanstaande rol bij de wederopbouw van Irak.

Het Pentagon maakt er geen geheim van om tenminste een deel van de Amerikaanse bases in Duitsland te willen overbrengen naar de nieuwe NAVO-landen Polen, Hongarije en verder oostelijk ook Roemenië en Bulgarije. De geplande bases in het voormalige oostblok zijn niet alleen goedkoper maar geven de Amerikaanse eenheden ook meer bewegingsvrijheid. Bovendien, zo verklaarde de Amerikaanse zegsman tegenover Gazeta Wyborcza, willen de Verenigde Staten de nieuwe NAVO-landen ook belonen voor hun steun aan het Amerikaanse beleid. Waarom zouden de Duitsers miljoenen dollars verdienen aan onze aanwezigheid terwijl ze ons beleid in Irak niet steunen, aldus de bron op het Pentagon. ,,Een deel van onze eenheden zal in Duitsland achterblijven, maar waarom zouden we onze middelen niet inzetten voor landen die ons wel steunen?''

De basis in het Poolse Krzesiny moet een eerste begin vormen van het Amerikaanse beleid in het `nieuwe Europa'. Het Pentagon heeft ook plannen voor duurzame aanwezigheid in andere voormalige oostbloklanden. In Hongarije zou het Pentagon de beschikking willen blijven houden over de basis in Taszár waar deze winter leden van de Iraakse oppositie werden getraind. In Roemenië heeft het Pentagon zijn oog laten vallen op de luchtmachtbasis Kogalniceanu ten zuiden van Constan¸ta en in Bulgarije op de basis Sarafovo bij Boergas.

    • Renée Postma