Vrijspraak Boonstra

Voormalig Philips-topman Cor Boonstra is vanmiddag vrijgesproken van handel met voorkennis in aandelen Endemol. De rechtbank van Amsterdam acht niet bewezen dat Boonstra drie jaar geleden de wet overtrad met zijn effectentransactie vlak voordat mediabedrijf Endemol werd overgenomen.

Boonstra werd wel veroordeeld voor het verzwijgen van effectentransacties in Ahold op het moment dat hij commissaris was bij het supermarktconcern. Daarvoor kreeg hij een boete van 135.000 euro.

Het bewijsmateriaal dat de officier aandroeg voor de voorkennis was vooral indirect. De rechtbank vond het ,,opmerkelijk'' dat Boonstra bij zijn Endemol-transactie om discretie vroeg bij het Belgische bankkantoor. Ook ,,opmerkelijk'' waren volgens de timing van de transactie en het feit dat Boonstra zelf het initiatief nam voor de transactie. Maar de rechtbank oordeelde dat het aangedragen `bewijs' niet voldoende wettig en overtuigend was om voorkennis bewezen te achten.

De uitspraak over de Endemol-transactie is een grote tegenvaller voor het openbaar ministerie. De Boonstra-zaak is de meest geruchtmakende voorkenniszaak rond een Nederlandse topman. Boonstra heeft destijds van een aantal commissariaten (ABN Amro, Heineken) afgezien nadat de verdenkingen van justitie tegen hem bekend werden.

Boonstra gaf in maart 2000 de Belgische bank KBC in zijn woonplaats de opdracht om aandelen Endemol te kopen, vlak voordat het mediabedrijf werd overgenomen door het Spaanse Telefónica. De verwachting is dat OM tegen de uitspraak in beroep zal gaan.

MORGEN: vraaggesprek Boonstra