Volleyballers blij met nieuw topsportbeleid

Het Nederlands volleybal heeft een nieuwe topsportcultuur, tot tevredenheid van alle partijen. ,,We geven niks uit waar geen dekking voor is.''

Het Nederlands volleybalteam is gisteren volgens Joop Alberda, technisch directeur van NOC*NSF, met de eerste van drie interlands tegen wereldkampioen Brazilië begonnen aan zijn goodwill-toer. Hij vindt dat na het faillissement van de oude beheersstichting Topvolleybal Nederland (TVN) eerst het geschonden blazoen moet worden opgepoetst om zowel sportief als financieel te kunnen overleven. De 3-2 zege (18-25, 25-16, 25-23, 22-25 en 20-18) heeft hem als architect van een nieuwe topvolleybalstructuur goed gedaan.

In drie maanden heeft de nieuwe stichting Pro-Volley een sobere, redelijk functionerende organisatie rond het nationale mannen- en vrouwenteam op poten gezet. Mede dankzij NOC*NSF, dat de volleyballers onder zijn hoede heeft genomen. Mannencoach Bert Goedkoop prijst het verbeterde klimaat: ,,Er gaat nog wel het een en ander mis, maar dat zijn kinderziekten. De problemen zijn niet meer structureel. Onder TVN was er voortdurend ellende.''

Hoewel er nu op basis van lowbudget gewerkt moet worden, is de overgang van TVN naar Pro-Volleybal soepel verlopen. De bondscoaches zijn gebleven, de internationals hebben de onkostenvergoeding geaccepteerd, er kan getraind worden, de kleding is geregeld en voor dit jaar kan het programma worden afgewerkt. Alberda en de zijnen hebben een plan ontwikkeld de opleiding via de jeugdteams veilig te stellen.

Uitgangspunt is het beginsel met duizend uur volleybal per jaar voor de komende tien jaar een plaats bij de toptien van de wereld te garanderen. De raad van toezicht als controlerend orgaan binnen Pro-Volley is gisteren ingelicht over die plannen. Uit een berekening van NOC*NSF-sponsor Ernst & Young moet vervolgens de financiële haalbaarheid blijken. Het geld moet binnen het beschikbare budget van 1,2 miljoen euro gevonden worden. Pro-Volley is te instabiel om zelf sponsors te benaderen. ,,We geven niks uit waar geen dekking voor is'', zegt Alberda.

De soepelheid in de organisatie verloopt omgekeerd evenredig met de ontwikkeling van het mannenteam, waar de problemen voor Goedkoop zich opstapelen. Aan de reeks geblesseerden werden gisteren drie nieuwe namen toegevoegd. Naast de langdurig geblesseerden Olsthoorn (jumpersknie) en Horstink (rugblessure) kwamen daar spelverdeler Freriks (rug) en de aanvallers Maan (enkel) en Erik Schuil (achillespees) bij. Van Schuil staat vast dat hij niet in de selectie terugkeert, omdat zijn achillespees was afgescheurd.

En dan is er nog het probleem rond de beschikbaarheid van aanvoerder Nummerdor. De aanvaller is met zijn club Milan doorgedrongen tot de halve finale van de play-offs om de Italiaanse titel. Zondag valt de beslissing. Bij winst van Milan op Treviso speelt Nummerdor de finale en is hij tot eind mei niet beschikbaar voor Nederland. In dat geval ontbreekt hij bij het EK-kwalificatietoernooi, waarvan de tweede ronde volgend weekeinde in Macedonië wordt gespeeld. Dat toernooi is bepalend voor deelname aan het EK, waarvan vervolgens plaatsing voor de Spelen in 2004 afhangt. Als Nederland later dit jaar niet bij het EK is, zijn de Spelen vrijwel zeker onhaalbaar.

Pro-Volley heeft Milan verzocht over de situatie in overleg te treden. Er wordt gedacht aan vrijgave van de speler voor één of meer wedstrijden in Macedonië. Milan heeft nog niet gereageerd. Reglementair is Nederland bevoegd een speler op te eisen, maar dat is not done. Goedkoop wil daar ook geen gebruik van maken. ,,Dan is de speler de dupe. Dat willen we niet, want de club betaalt tenslotte zijn salaris.''

Het gevolg van de lijst afwezigen was gisteren in de vijfde set tegen Brazilië zichtbaar. Omdat Goedkoop zijn topspelers Richard Schuil en Görtzen spaarde, stonden Van Gendt, Trommel, Van der Veen, Van de Loo, Mike van de Goor, debutant Bontje en libero Klok in het veld. De winst was dat die jongens met enthousiast spel de zege uit het vuur sleepten.