Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage uit het Iraakse Basra en een portret van de familie Hamooudi die tien familieleden verloor. Nu het militaire geweld ten einde is, water en elektriciteit schaars zijn, valt het oppakken van het normale leven nog niet mee. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk: Moord op het Mediapark. Een van minuut tot minuut gereconstrueerde film over wat er op maandag 6 mei vorig jaar gebeurde vanaf het moment dat Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum werd neergeschoten. Aan de hand van getuigenissen van betrokkenen, de originele 112-meldingen en het mobilofoonverkeer van de politie, dat bij hoge uitzondering werd vrijgegeven, ontstaat een indringend beeld van een memorabele avond. Ned.1, 20.30-21.40u.

Nova. Aandacht voor winnaar van de VSB-poëzieprijs, de speech van Bush over de bevrijding van Irak en de eerste aflevering van een 5-delige serie over de recessie in Nederland. Ned.3, 22.20-23.15u.

PRAATPROGRAMMA

Tv-show. Gesprek met de 51-jarige koningin Noor van Jordanië. Deze voormalig Amerikaanse studente Lisa Hallaby vertelt over de goede relatie met het Nederlandse koningshuis (ze logeerde voor de opnamen op Huis ten Bosch). Tevens een portret van de zanger Ernst-Daniël Smidt die deze week 50 jaar wordt. Ned.2, 21.28-22.30u.

CONSUMENT

Keuringsdienst van waarde. Vierde aflevering van een journalistiek consumentenprogramma over voedsel behandelt de vraag waar de slagers hun vlees vandaan halen. Ned.3, 21.28-22.00u.

FILM

.Galaxy Quest (Dean Parisot, 1999, VS). Liefdevolle parodie op de sciencefictionserie Star Trek, op de uitgebluste acteurs en op de fanatieke fans. Buitenaardse wezens denken dat de acteurs uit een Star Trek-achtige sf-serie echte heldhaftige ruimtevaarders zijn. Met Sigourney Weaver, Tim Allen. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Superman II (Richard Lester, 1980, VS). Superman neemt het op tegen schurkachtige Lex Luthor (Gene Hackman) in leuke vervolgfilm over de avonturen van de held van de planeet Krypton. V8, 20.30-22.55u., met reclame.

Grey Owl (Richard Attenborough, 1999, Eng./Can.). Pierce Brosnan is niet echt op zijn plek als de natuurminnende Engelse schrijver Archibald Belaney, die zichzelf tot Indiaan uitriep. VRT, 21.45-23.40u.

.De aanslag (Fons Rademakers, 1986, Nederland). Oscarwinnende verfilming van het boek van Harry Mulisch. Mooie, spannende oorlogsfilm strekt zich uit over decennia en begint in de hongerwinter te Haarlem, waar Anton Steenwijk getuige is van een aanslag. Net5, 22.35-1.25u., met reclame.

Metroland (Philip Saville, 1997, Eng./Fr./Sp.). Keurig getrouwde, Londense middenklasser Christian Bale wordt anno 1977 door Lee Ross herinnerd aan zijn onconventionele bestaan in het Parijs van eind jaren zestig. Verdienstelijke studie naar gesmoorde idealen. Canvas, 23.50-1.30u.

Soft Fruit (Christina Andreef, 1999, Australië). Aardige komedie over een gezin dat herenigd wordt aan het moeders sterfbed. Ned.3, 0.00-1.43u.

.Charlotte (Frans Weisz, 1980, West-Duitsland/Nederland). Zie tv-vooraf. Ned.1, 0.10-1.48u.

Hair (Milos Forman, 1979, VS). Vrolijke verfilming van de in 1968 spelende musical die het hippiedom verheerlijkte met liedjes als I Got Life, Aquarius en de titelsong Hair. Net5, 1.25-3.35u.

.Invasion of the Body Snatchers (Philip Kaufman, 1978, VS). Spannende remake van de beroemde sf-film van Don Siegel uit 1956 waarin, op het toppunt van de koude oorlog, buitenaardse `peulen' iedereen tijdens hun slaap assimileren. Kaufmans peulen maakten een einde aan de idealen van de flower power-generatie en het ik-tijdperk en laten iedereen veranderen in een emotieloze zombie. BBC2, 1.25-3.05u.

RADIO

Kunststof. Vastgoedondernemer Erik de Vlieger greep naast de overname van Het Parool, maar heeft een nieuw plan. Hij wil een Braziliaans vliegdekmoederschip kopen dat een cultureel centrum in de Amsterdamse haven moet worden. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van etser Dolph Schlüter in Amsterdam besprekingen van o.a. de roman De weduwetrooster (Marc Wortmann) en de Japanse animatiefilm Spirited Away van Hayao Miyazaki. In het tweede uur een gesprek met schilder Bert Osinga over zijn vroege werk uit 1972 en zijn wantrouwen jegens officiële museumkunst. 747AM, 22.02-24.00u.