Straf Van Hooijdonk drie, Zlatan zes duels

De tuchtcommissie van de voetbalbond heeft Feyenoordspeler Pierre van Hooijdonk drie wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk. De Ajax-spelers Zlatan Ibrahimovic en Christian Chivu kregen een schorsing van zes (waarvan één voorwaardelijk) respectievelijk drie duels.

De spelers kregen vandaag de straf voor overtredingen tijdens de wedstrijd in de halve finale om de KNVB-beker die woensdag 16 april werd gespeeld. De overtredingen van Ibrahimovic en Chivu waren door scheidsrechter Luinge niet opgemerkt, Van Hooijdonk kreeg van hem de rode kaart. Feyenoord gaat tegen de straf in beroep. Ajax, dat daar vier dagen de tijd voor heeft, moet daar nog een besluit over nemen.

De straf tegen Van Hooijdonk is opmerkelijk. Direct na de wedstrijd verklaarde Ajax-speler Jelle van Damme tegen journalisten dat Van Hooijdonk, die daarvoor de rode kaart kreeg, hem niet getrapt of geslagen zou hebben. Van Damme zei gisteren voor de tuchtcommissie echter dat Van Hooijdonk hem wel raakte. Door het beroep tegen de straf kan de spits zondag wel tegen FC Utrecht meespelen. Maar Feyenoord mist, bij handhaving van het vonnis, Van Hooijdonk in het topduel op 18 mei tegen koploper PSV.

Ibrahimovic, de enige overgebleven centrumspits van Ajax, mag dit seizoen niet meer in actie komen voor zijn club. Aanvoerder Chivu mist door de schorsing de wedstrijden tegen RKC, NEC en De Graafschap. De openbare aanklager had de twee eerder als schikking een schorsing van vijf respectievelijk drie wedstrijden voorgesteld. Ajax ging daar niet mee akkoord.

De openbare aanklager was gisteren, bij de openbare behandeling van de zaak, van mening dat Ibrahimovic in de wedstrijd Gerard de Nooijer bewust een elleboog had gegeven. Chivu had bij een opstootje zijn vuisten gebruikt tegen Chong-Gug Song. Hij baseerde zich daarbij op de beelden van de televisie. Scheidsrechter Luinge had de overtredingen niet zelf waargenomen.