Slagvaardige Zweedse winkelbaas

De raad van commissarisssen was ,,ontredderd''. Als er bij Ahold niet snel een nieuwe topman kwam, liefst ,,een man met een grote mond'' die niet voor elk bezwaar van de commissarissen door de knieën zou gaan, die bovendien de banken durfde te trotseren, dan zou door stuurloosheid alles bij Ahold binnen drie maanden uit elkaar vallen. Dat zei een ingewijde onlangs tegen deze krant.

Komende maandag gaat de 53-jarige Zweed Anders C. Moberg (53), ex-Ikea, bij Ahold aan de slag. Zal hij als de nieuwe topman Ahold van de ondergang redden en het supermarktconcern er weer bovenop helpen? Slagvaardigheid zet opeens de toon bij Ahold. Moberg neemt de leiding in handen, voordat de aandeelhoudersvergadering op 13 mei zijn benoeming heeft goedgekeurd.

Als topman van het Zweedse Ikea-meubelconcern ging Moberg liever zelf op onderzoek uit dan te vertrouwen op stafnota's. Zo bezocht hij in 1997 China om te kijken of er een Ikea geopend kon worden. ,,Betrouwbaarder dan statistieken uitpluizen, is zelf de sfeer proeven'', zei hij in een vraaggesprek met deze krant. Al een jaar later, in 1998, opende Ikea een warenhuis in Shanghai en in Peking. Doortastendheid lijkt inderdaad een van zijn eigenschappen.

Na zijn vertrek bij Ikea, waar hij in 1970 kwam te werken en van 1986 tot 1999 de uitvoerend topman was onder de oude oprichter Kamprad, kreeg Moberg een leidinggevende functie bij Home Depot, een van de grootste Amerikaanse meubeldetailhandels. Hij bleef daar tot 2002 en leidde de expansie in Canada en Mexico.

Bij Ikea stond Moberg dertien jaar aan het top. Waarbij hij nauw samenwerkte met Ingvar Kamprad, de oprichter en eigenaar van Ikea. Moberg was de drijvende kracht achter de succesvolle expansie van Ikea over de hele wereld, schrijft Ahold vandaag in een persverklaring.

De gelijkenis met Van der Hoeven valt meteen op. Van der Hoeven was de ambitieuze, drijvende kracht achter de expansie van Ahold over de hele wereld. En Van der Hoeven stond bij Ahold eveneens dertien jaar aan de top.

Dat was te lang, wordt er nu bij Ahold gezegd. Van der Hoeven werd gaandeweg door ja-knikkers omringd, mensen die zich alleen maar afvroegen wat Van der Hoeven ,,hiervan zou denken of daarvan zou vinden''. Tegen intimi zei Van der Hoeven dat hij geen opvolger had, alsof een opvolger vinden niet ook deel zou uitmaken van goed leiderschap. Moberg staat nu voor de taak die Van-der-Hoeven-cultuur bij Ahold te doorbreken.

Zal Moberg de trap van bovenaf beginnen schoon te vegen? Voor sommigen is het raadselachtig waarom Jim Miller almaar nog in de raad van bestuur zit, de man die verantwoordelijk is voor US Foodservice dat met boekhoudtrucs voor een half miljard dollar de winst van Ahold had opgefleurd. ,,On-be-grij-pe-lijk'', zegt een ingewijde bij Ahold.

Moberg is verder commissaris bij de Deense speelgoedfabrikant Lego en bij nog twee Deense bedrijven en eveneens commissaris bij twee Zweedse, een Amerikaans en een Singaporees bedrijf. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. De nieuwe Ahold-topman bracht zijn jeugd door in Smaland, een rotsachtige regio in het zuiden van Zweden. Smalanders staan bekend op hun spaarzaamheid, iets waar Zweden veel grappen over maken, maar wat bij Ahold nu van pas kan komen.