Kritiek op plannen CDA, VVD en D66

De eerste reacties van oppositie en sociale partners op de plannen van CDA, VVD en D66 voor een nieuw regeerakkoord zijn overwegend negatief.

De PvdA en GroenLinks zien een rechts en conservatief akkoord ontstaan, waarin D66 haar sociale gezicht verliest. Alleen LPF-leider Mat Herben kan zich voor het grootste deel vinden in de plannen. Ook de sociale partners vrezen voor een negatief effect van extra bezuinigingen op de economie.

PvdA-leider Wouter Bos viel donderdag vooral D66 erop aan ,,een straf rechts bezuinigingsbeleid door te voeren''. Volgens hem wordt duidelijk dat er nu een conservatief kabinet aan de macht komt, waarbij ze in D66 ,,een progressieve bondgenoot'' kwijtraken. Bos wil de democraten houden aan hun belofte over de koppeling van lonen en uitkeringen. Het baart ook GroenLinks leider Femke Halsema grote zorgen dat er voor ,,dit belangrijkste deel'' weinig aandacht is.

Een mogelijke ontkoppeling schiet ook de vakbonden in het verkeerde keelgat. Vooral omdat het in combinatie gaat met bezuinigingen op de sociale zekerheid. ,,Dat is voor ons absoluut onacceptabel'', liet CNV-voorzitter Doekle Terpstra donderdag via een woordvoerster weten.

Halsema vindt het ,,uitermate zorgwekkend dat in een periode waarin de jeugdwerkloosheid toeneemt'' de VUT-regels worden aangescherpt. Ook FNV-bestuurder Agnes Jongerius vindt deze maatregelen wat dat betreft op een slecht moment gekozen. ,,Het gaat om bezuinigingen op de sociale zekerheid, juist in een tijd dat meer mensen afhankelijk zijn van een uitkering door de stijgende werkloosheid,''.

Het streven naar een begrotingevenwicht wordt volgens de FNV door geen econoom gesteund. ,,Er zijn juist extra investeringen nodig om de economie te stimuleren'', aldus Jongerius.

Ook op milieugebied zijn er veel verwijten aan het adres van de onderhandelaars. Bos en Halsema vrezen dat het milieu het zwaar te verduren krijgt als Borssele tot 2013 openblijft en er onder de Waddenzee kan worden geboord. Ook André Rouvoet (ChristenUnie) ,,wordt niet vrolijk'' van deze plannen.