Kritiek op museum in Brazilië

Het plan van het Guggenheimmuseum om een nieuw filiaal te bouwen in Rio de Janeiro stuit in Brazilië op veel weerstand. Critici noemen het plan een `culturele Titanic'.

Terwijl de organisatie van het Guggenheim in standplaats New York moet bezuinigen wegens dalende bezoekersaantallen, wil zij in Rio een nieuw, 170 miljoen dollar kostend gebouw neerzetten. Het bestuur van Rio heeft al toegezegd de bouw te willen financieren.

Volgens Rio's burgemeester Cesar Maia, die afgelopen woensdag het contract tekende in New York, kan het project bijdragen aan de broodnodige renovatie van Rio's vervallen havengebied. ,,Het Guggenheim zal Rio weer in het centrum van de Braziliaanse cultuur plaatsen'', zei hij. ,,En de stad zal een vaste bestemming worden voor alle Zuid-Atlantische cruiseschepen.''

Critici vergeleken het ontwerp van de Franse architect Jean Nouvel met een roestig olievat dat aangespoeld is in de baai. ,,Is dit de bestedingsprioriteit van onze stad?'' vroeg gemeenteraadslid Mario del Rei, die onlangs een demonstratie tegen het museum leidde, zich af. ,,Is het geoorloofd om de architect 15 miljoen dollar te betalen terwijl onze cultuur verwaarloosd wordt?''

De verwachte bouwsom van het nieuwe Guggenheim bedraagt meer dan vier keer het jaarlijkse budget van het ministerie van Cultuur in Brazilië. Del Rei verwacht dat de werkelijke kosten veel hoger zullen zijn en dat dit geld veel beter aan scholen, dagverblijven en klinieken besteed zou kunnen worden. Het argument dat het nieuwe museum jaarlijks een miljoen betalende bezoekers zou gaan trekken, wordt door Del Rei in twijfel getrokken.