KNVB weigert MVV, TOP Oss nog licentie

MVV en TOP Oss krijgen van het bestuur betaald voetbal van de KNVB voorlopig geen licentie voor volgend seizoen. Dertig clubs ontvingen vandaag een speelvergunning onder opschortende voorwaarden.

Onder hen bevindt zich ook nieuwkomer AGOVV. Bij FC Twente wordt de licentieaanvraag niet verder in behandeling genomen tot het faillissement van de stichting is vernietigd en een deugdelijk saneringsplan is opgesteld. Een beroepszaak dient op 2 juni; de club rest weinig tijd omdat de KNVB 6 juni als datum heeft gesteld waarop aan de voorwaarden moet zijn voldaan. Vier van de 37 clubs zijn wel direct in bezit gekomen van een licentie.

MVV en TOP Oss hebben twee weken de tijd beroep aan te tekenen bij het beroepscollege licentiezaken. Voor de club uit Oss moet de Centrale Spelers Raad (CSR) nog instemmen met het besluit. De CSR heeft formeel de mogelijkheid via adviesrecht de beslissing van de voetbalbond te blokkeren. De spelersraad heeft tot maandag de tijd gevraagd om de situatie bij de Brabantse club te onderzoeken.

MVV en TOP Oss hadden ook vorig seizoen problemen bij de licentieaanvraag. Bij MVV is vanaf maart geen salaris meer uitbetaald. Het zou gaan om een bedrag van circa 60.000 euro per maand. De spelersvakbond VVCS stelde zich deze week garant voor een voorschot. MVV verkeert al drie jaar in financiële nood. Het bestuur van de club heeft zich ten doel gesteld voor 15 mei een oplossing te vinden voor de acute geldproblemen van dit seizoen.

MVV en TOP Oss zijn afhankelijk van gemeentesteun. TOP Oss zegt een tekort op de begroting van volgend seizoen te hebben van tweehonderdduizend euro. De club kon bij de licentiecommissie van de KNVB voor het seizoen 2003-2004 geen sluitend financieel plan overleggen.

De clubs die een licentie kregen onder opschortende voorwaarden moeten daaraan voor 6 juni voldoen. Over het algemeen dienen zij een liquiditeitstekort af te dekken en een aantal posten aan de inkomstenkant te onderbouwen. Te verwachten sponsorinkomsten moeten met bewijsstukken aannemelijk worden gemaakt. Soms gaat het om een formaliteit, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. De licentiecommissie voert een strenger beleid dan voorheen. Vorig jaar werd het college misleid door FC Utrecht dat dit seizoen een miljoenenschuld bleek te hebben.

Een jaar geleden vochten ook FC Den Bosch, Sparta, Fortuna Sittard en NAC tot het laatste moment voor de licentie. De clubs konden alleen in afgeslankte vorm hun bestaan (voorlopig) verlengen.