Heineken grootste in Oost-Europa

Met de overname van de Oostenrijkse groep BBAG wordt Heineken de grootste brouwer in oost- en centraal Europa. Heineken laat met de aankoop van 1,9 miljard euro rivalen in de regio achter zich en doet eindelijk mee aan de consolidatiegolf die al enige jaren bezig is in de biersector.

De overname van BBAG is de grootste overname in het bestaan van Heineken, en voorlopig ook de laatste grote slag. ,,Ik voorzie geen grote overnames in de nabije toekomst', zo zei bestuursvoorzitter T. Ruys vanmorgen tijdens een toelichting in Wenen. Heineken staat te boek als een conservatief bedrijf als het aankomt op grote aankopen.

Terwijl concurrenten als South African Breweries uit Zuid-Afrika en het Belgische Interbrew miljarden uitgaven aan overnames, bleef Heienken aan de zijlijn staan. Het concern kocht wel een aantal kleinere brouwerijen, maar kon niet tippen aan de acties van zijn rivalen. Zo gaf Interbrew de afgelopen drie jaar ruim 5 miljard euro uit aan de Britse brouwer Bass en Beck's in Duitsland. Heineken lijfde in 2002 voor een bedrag van in totaal 1,2 miljard euro bedrijven in.

De Amsterdamse brouwer is met Interbrew en SAB verwikkeld in een strijd om de plaats achter de absoluut grootste ter wereld: Anheuser-Busch, de Amerikaanse maker van Budweiser.

De overname van de grootste brouwer in Oostenrijk is gecompliceerd. Het begint met een aanbod van 769 miljoen euro aan grootaandeelhouder GeBAG, die een meerderheidsbelang van 68,7 procent heeft in BBAG. Afgevaardigden van GeBAG ondersteunen het bod. Als deze transactie afgerond is, zal Heineken een openbaar bod uitbrengen op de nog uitstaande aandelen BBAG en zijn dochteronderneming Brau Union, het onderdeel dat het bier daadwerkelijk brouwt.

Beide ondernemingen staan genoteerd aan de effectenbeurs in Wenen. Elke aandeelhouder van BBAG ontvangt 124 euro per aandeel en voor elk aandeel Brau Union biedt Heineken 127,27 euro. De aandeelhouders van BBAG krijgen hiermee een premie van 34 procent en die van Brau Union 45 procent, ten opzichte van de slotkoers van woensdag.

De Oostenrijkers zochten sinds eind vorig jaar naar een partner nadat de Duitse aandeelhouder zijn belang van 27 procent had verkocht aan GeBAG, dat wordt gecontroleerd door zeshonderd leden van Oostenrijkse brouwersfamilies. Volgens geruchten in de Duitstalige media zou Heineken met de overname rivalen als SAB en Carlsberg hebben afgetroefd.

Heineken gaat de aankoop financieren door geld te lenen. Op welke wijze het dit zal doen is nog onbekend, maar Ruys sloot vanmorgen uit dat het bedrijf aandelen gaat uitgeven. Door de lening zullen de rentelasten met 100 miljoen euro per jaar toenemen. Het concern verwacht echter ook geld te besparen: synergie-effecten moeten in 2007 zo'n 40 miljoen euro per jaar opleveren.

Ruys, die sinds vorig jaar de leiding heeft bij Heineken, neemt met de overname ook een groot belang in een regio waar de bierconsumptie nog steeds groeit. De consumptie in de regio was vorig jaar 92 miljoen hectoliter, 7 procent van de wereldwijde bierinname. De verwachting is dat de groei in centraal- en oost-Europa de komende vijf jaar 3 procent zal zijn, boven het gemiddelde in de industrie.

De combinatie van BBAG en Heineken, die onder de naam Brau Union zal werken, heeft een marktaandeel van 27 procent in de regio en bezit de nummer één positie in landen als Polen, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Albanië.