Heerlijk, helder, hoog beloond

Een Oostenrijker in de raad van bestuur van bierbrouwerij Heineken en een Zweed aan het hoofd van supermarktconcern Ahold.

Het is de opbrengst van één ochtend transfers in het Nederlandse bedrijfsleven. Het vrije verkeer van arbeid mag in Europa nog op een laag pitje staan, in het topsegment is de mobiliteit groter dan ooit tevoren. Vooral richting de Hollandse polder.

Ahold strikte al de Brit Dudley Eustace als tijdelijk financieel directeur. Eustace is nog een `Nederlandse' Brit; hij zat jarenlang in de top van Philips. Maar ook buitenlanders zonder Nederlandse ervaring weten de weg naar de lage landen te vinden. De nieuwe bestuursvoorzitter van Wolters Kluwer wordt een Amerikaanse. En voedings- en vitaminepillenbedrijf Numico trok in de afgelopen zes maanden één Amerikaan, één Belg en twee Britten aan. De nieuwe topman van automatiseerder Getronics heeft helemaal een hoog buitenlands gehalte: Axel Rückert is een Duitser die 25 jaar in Frankrijk werkzaam was.

De jongste buitenlandse aanwinsten passen bij de internationalisering van het Nederlandse bedrijfsleven. Bedrijven als Aegon, ASML, Reed Elsevier en Vedior worden al langer geleid door topmannen uit het buitenland. Wat zou dat toch zijn, waarom die Nederlandse arbeidsmarkt zo aantrekkelijk is?

Twee jaar geleden stelde werkgeversvoorzitter Jacques Schraven dat de bovengemiddelde loonstijging van Nederlandse bestuurders een gevolg was van een inhaalslag die moest worden gemaakt. Zonder de sterke salarisgroei zou het bestuurstalent naar het buitenland weglekken, net als dat met het Nederlandse voetbaltalent gebeurt.

Alleen voorzitters van raden van bestuur van grote ondernemingen liepen volgens de voorman van de VNO-NCW toen nog achter bij hun Europese concurrenten.

Het is de vraag of topmannen in Nederland nog steeds tegen een beloningsachterstand aankijken. De Nederlandse topmannen die leiding geven aan een buitenlandse multinational, de vluchtelingestroom waar Schraven zo bevreesd voor was, zijn nog steeds op één hand te tellen. Er komen daarentegen wel Nederlanders terug. De financieel directeur van Getronics werkte hiervoor in Londen. De nieuwe topman van Numico verruilde Parijs voor Zoetermeer.

Het zijn nu weer de Jacques Schravens van Duitsland, Frankrijk of Engeland die een probleem lijken te hebben. Daar is het tijd voor extra groei in de topsalarissen, want nu zien zíj hun talent weer weglekken.

Voor een goedbetaalde baan moet je naar Nederland gaan.