Grootste overname ooit door Heineken

Bierbrouwer Heineken gaat de Oostenrijkse concurrent BBAG overnemen voor 1,9 miljard euro. Met de overname, de grootste in de geschiedenis van Heineken, wordt het Nederlandse concern de leidende brouwer in Centraal- en Oost-Europa.

De Österreichische Brau-Beteiligungs-Aktiengesellschaft, zoals BBAG voluit heet, brouwt biermerken als Gösser, Kaiser en Zipfer. Het bedrijf heeft een vooraanstaande positie in Oostenrijk en omringende landen. Met de aankoop wordt Heineken leider op de biermarkten van onder meer Hongarije, Roemenië en Oostenrijk. In Polen was Heineken al marktleider. Het Amsterdamse bedrijf krijgt in de regio een marktaandeel van 27 procent.

Volgens Heineken bestuursvoorzitter T. Ruys zijn de activiteiten van de twee bedrijven ,,perfect op elkaar afgestemd'' en passen zowel de brouwerijen als de biermerken goed bij elkaar.

Heineken zal geen aandelen uitgeven om de overname te financieren, maar het geld lenen. BBAG, dat 8.500 mensen in dient heeft, verkoopt behalve bier ook vruchtensap en mineraalwater en beschikt over vastgoed. De omzet bedroeg vorig jaar 1,1 miljard euro.

De overname past een in lange reeks miljardenovernames in de biersector. Vooral het Belgische Interbrew en het Zuid-Afrikaanse SAB deden grote overnames. Heineken kocht een aantal kleinere brouwerijen in landen als Egypte, Libanon en Costa Rica, maar trok geen miljarden uit voor brouwerijen als de vraagprijs volgens Heineken te hoog was.

In een eerste reactie zeiden analisten van Delta Lloyd dat de overname strategisch een goede zet is, maar dat zij de prijs aan de hoge kant vinden. Kennelijk waren beleggers het hiermee eens. Het aandeel Heineken stond rond het middaguur 2,5 procent lager op 32,45 euro. De koersen van BBAG en dochteronderneming Brau Union – het onderdeel dat het bier daadwerkelijk brouwt – schoten met ruim 30 procent omhoog op de effectenbeurs van Wenen.

ACHTERGROND: pagina 9