`Geweldig dat een topwijf als Anni me wil'

Schaatsster Barbara de Loor (28) verhuist naar een Duitse ploeg, Team Inzell, van Anni Friesinger. Op verzoek van de tweevoudig wereldkampioene zelf.

Vanmiddag, een dag voordat ze aan haar Duitse avontuur begint, toonde Barbara de Loor in het Olympisch Stadion in Amsterdam de blauwdruk van ,,een nieuwe uitdaging''. Inzell lonkt. ,,Na de WK afstanden in Berlijn heeft Anni me gevraagd, na die waanzinnige 1.500 meter van mij (De Loor werd in maart vierde, red.). Of ik haar ploeg komend seizoen wilde komen versterken.''

De Loor speelde op dat moment met verschillende ideeën. Ze voerde gesprekken met landgenoot Bart Schouten, die in Salt Lake City de Amerikaanse olympisch kampioen Derek Parra en de Duitse wereldkampioene sprint Monique Garbrecht onder zijn hoede heeft. Bestemming Calgary leek haar ook wel wat. ,,Die Canadese meiden vormen een leuke groep.'' In Nederland had ze een voorkeur voor de groep van Ingrid Paul, met Ids Postma, Gretha Smit en Ralf van der Rijst. ,,Maar toen kwam Anni. Die mogelijkheid was nog niet in me opgekomen. En ergens welkom zijn is altijd leuk. Ik heb er niet lang over na hoeven denken.''

Diezelfde dag in Berlijn sprak De Loor ook met Friesingers coach Markus Eicher, in wiens vakantiehuis in Inzell ze morgen haar intrek neemt. ,,Na een week heb ik hem opgebeld en gezegd dat ik me erop verheug. `Ich freue mich sehr' – het afgelopen weekend heb ik nog een spoedcursus Duits gedaan. `Doe relaxed en ik zorg dat het voor mekaar komt', zei Markus. Het is geen commerciële ploeg, dus zij moeten me aanmelden bij de Duitse bond – ze hebben overigens meer buitenlanders in de ploeg. Van de bond moeten we tweeduizend euro meebrengen. Daar heb ik geen problemen mee. Je maakt toch gebruik van de medische staf, en van Markus zelf. Bij hem heb ik ook een goed gevoel. Sinds ik internationaal meedraai is hij er altijd geweest.''

Moet je zelf sponsors meenemen?

,,Ja. Daarnaast heb je je eigen trainingskampen en daarom heb ik ook het management van Bart Veldkamp gevraagd of ze me willen helpen met het vinden van sponsors. Want voor de rest ben ik self-supporting in de ploeg van Anni. Ik mag met ze meetrainen en m'n verblijf in Inzell is ook geen probleem. Alleen tijdens de trainingskampen moet ik zaken als hotels en eten zelf betalen.''

Het kan niet meer misgaan?

,,Ik ga sowieso. Ik kan het zeker tot de Spelen van Turijn in 2006 zelf bekostigen, maar het is natuurlijk het mooiste als we voor die kosten een sponsor vinden. Die bedrijven komen dan ook op m'n pak. Schaatsen is nog steeds de best bekeken sport in Nederland, het gaat maar om één persoon en niet om een heel team, dus het gaat zeker geen miljoenen kosten. Het zijn bescheiden bedragen, 30.000 euro voor een kleine sponsor, 50.000 voor een grote. Daarvoor terug krijgen ze hun exposure met EK's, WK's en Worldcups, ik kan clinics geven om bedrijven enthousiast te krijgen voor het schaatsen, misschien dat ik ze kan helpen met beurzen, met praatjes voor allerlei doeleinden, met reclamespotjes: je kan het zo gek niet bedenken. Ik sta alleen en ik heb niet met een ploeg te maken: ik ben m'n eigen baas. Dus je kan het zo gek maken als je wil. Ach, ik zal al lang blij zijn als ze me een beetje met m'n kosten kunnen helpen. Ik hoef er echt geen dikke boterham aan te verdienen. Ik heb een auto (van de sportkoepel NOC*NSF, red.), een leuke ploeg en een topwijf dat me heeft gevraagd: wat wil ik nog meer!''

Heb je overwogen om te stoppen?

,,Nee, zeker niet nadat Anni me gevraagd had. Hoe m'n toekomst zou worden wist ik op dat moment niet. Ik wist dat m'n contract afliep bij DSB, maar ik wist ook dat ik nog niet klaar ben met schaatsen. Ik wil nog zeker drie jaar door. Maar ik was helemaal niet onzeker of bang dat ik na dit seizoen in een gat zou vallen. Als Anni me niet had gevraagd, dan had ik het op een andere manier moeten invullen.''

Wat verwachten Friesinger en jij van elkaar?

,,We hebben er allebei zin in: we gaan elkaar naar een hoger niveau brengen. Ze heeft me gevraagd omdat de jongens in haar ploeg vaak nog iets te hard gaan. Dan traint ze net iets boven haar kunnen. Maar als je met je concurrente traint, ben je een beetje op gelijk niveau. Plus dat je met een vrouw over andere dingen kan praten dan over auto's.''

Wordt je voorbereiding anders?

,,Ik denk dat ik bij de Duitsers op nieuwe dingen zal stuiten. Daar ben ik heel nieuwsgierig naar.''