Duitse 1 mei: volle wangen, leeg hoofd

De Duitse vakbonden hebben de traditionele 1-mei-viering met beide handen aangegrepen om de strijd met bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) over de voorgenomen afslanking van de verzorgingsstaat op te voeren. Honderdduizenden demonstreerden gisteren tegen Schröders hervormingsprogramma `Agenda 2010', dat onder andere in lagere uitkeringen en soepeler ontslag voorziet.

In Neu-Anspach, in Hessen, duelleerde Schröder verbaal met 5.000 ontevredenen op de 1-mei bijeenkomst van het overkoepelend vakverbond DGB. De vakbondsleden onthaalden de kanselier op een oorverdovend fluitconcert. Schröder: ,,Wie meent in plaats van te discussiëren op een fluitje te moeten blazen, die bewijst alleen dat hij volle wangen heeft, maar weinig in zijn hoofd.'' In de menigte werd een bord opgehouden met de tekst `asociale desperado'.

De vakbondsbestuurders schuwden verbaal vitriool niet. In Hannover herinnerde de beoogd voorzitter van de IG Metall, Jürgen Peters, aan de bezetting van de vakbondsgebouwen door de nazi's op 2 mei 1933. ,,Woordkeuze en denkrichting van toen hebben een sterke gelijkenis met het hetgeen we nu van sommigen horen.'' De baas van IG-Bau, Klaus Wiesenhügel, noemde Schröders plannen ,,in strijd met de menselijkheid''.

Ook Schröders gastheer in Neu-Anspach, DGB-voorzitter Michael Sommer, liet zich niet onbetuigd. Agenda 2010 moet ingrijpend herschreven worden, zei Sommer. ,,Het kan niet alleen gaan om details.'' Op een andere toespraak, in Frankfurt, sloeg Sommer een pittigere toon aan. ,,We worden verdoemd als destijds in de overlijdensfase van de Republiek van Weimar.''

Terwijl werknemers ,,bloeden, zweten en huilen'', zei Sommer, gaan de werkgevers ,,golfen, zeilen en weeklagen''. Diverse vakbondsbestuurders kondigden voor de komende maand acties aan als Schröder bij zijn voornemens blijft. Op zondag 1 juni belegt de SPD een bijzonder partijcongres over de omstreden versobering van de verzorgingsstaat.

,,Wie geloof dat het genoeg is om vast te houden aan het traditionele'', hield Schröder de opstandige vakbondsleden voor, ,,die onderschat de uitdagingen.'' Schröder beoogt met Agenda 2010 de sociale zekerheid betaalbaar te houden en de arbeidsmarkt vlot te trekken door de factor arbeid goedkoper te maken.

    • Michel Kerres