Droomsalade

Het is een iets minder netjes verhaal. Maar die moeten ook verteld. Ik kende een poes. Die poes was gek op meloenpitten. Zodra hij rook dat er een meloen werd doorgesneden ging zijn neus de lucht in, en even later zijn staart, en kwam hij erop af. Meloen zelf lustte hij niet. Alleen de pitten. Hij at ze allemaal op. Kneep tevreden zijn ogen dicht, strekte zijn poten ver naar voren en ging slapen. Want poezen zijn altijd moe. De volgende dag, als hij naar zijn wc-tje was geweest, kon je daarin kleine kroketjes zien liggen. Met al die meloenpitten, want hij slikte ze door zonder te kauwen, netjes vastgeplakt aan de buitenkant. Je begrijpt dat we nu geen kroketten gaan maken. Maar wel iets met meloen. En niet voor de poes. Schil en snij een halve meloen in plakjes. Dunne plakjes van een halve centimeter. Hetzelfde met een schone venkelknol. Nog dunnere plakjes, die vanzelf halve ringen worden. Venkel en meloen bij elkaar doen. Druppel er voorzichtig wat azijn op en tegelijk ook wat honing. Mengen en proeven.

Als het lekker smaakt is het goed. Het is niet zo gek als het lijkt, maar een beetje zout is ook een goed idee. Je mag van het eten van salade vooral niet in slaap vallen, zoals die poes van de meloenpitten. Daarom ook nog wat zwarte of witte peper, vers uit de pepermolen.

Het is alles bij elkaar mooi wit en bijna wit, maar dat zie je nog beter wanneer je er een beetje kleur bij doet. Probeer het met wat fijngehakt vers groen korianderkruid. Het nadeel daarvan is wel dat je er mooi van gaat dromen. Ben je toch nog in slaap gevallen. Hindert niet.