Beleggers blij met topman Ahold

Beleggers hebben vanmorgen enthousiast gereageerd op de benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter bij het supermarktconcern Ahold. De kwartaalcijfers van Unilever daarentegen hebben geleid tot grote teleurstelling op de Amsterdamse effectenbeurs.

Ahold maakte vanmorgen bekend dat de Zweed Anders Moberg, ooit werkzaam bij Ikea en Home Depot, de nieuwe hoogste baas wordt. Tegelijkertijd werd aangekondigd dat een koper is gevonden voor enkele Maleisische supermarkten. Het aandeel van het door boekhoudfraude geplaagde supermarktconcern steeg met 27 procent tot 5,22 euro, leverde iets van de winst in, maar stond rondom het middaguur zo'n 18 procent hoger op 4,82 euro.

Ahold was een positieve uitschieter in de AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam. De graadmeter stond aan het einde van de morgen circa 2 procent lager op omstreeks 277 punten. De sterkste daler was Unilever. Het aandeel van de fabrikant van producten als Omo en Magnum zakte bijna 7 procent na de publicatie van teleurstellende cijfers over het eerste kwartaal, na even zelfs op een verlies van ruim 8 procent te hebben gestraan

Heineken moest 2,5 procent inleveren. De bierproducent heeft een miljardenbod uitgebracht op de Oostenrijkse brouwer BBAG, waardoor een sterke positie wordt verworven op de Midden- en Oost-Europese markt. ,,De bodem van de overnamekas is nu redelijk in zicht, waarmee nieuwe overnames op korte termijn niet realistisch zijn'', verwacht een analist.

De cijfers die Numico vandaag presenteerde stemden aandeelhouders tevreden. Het voedings- en vitaminenbedrijf is erin geslaagd de schulden te beperken. De koers steeg vrijdagmorgen met ruim 7 procent. Bij de uitgevers vielen klappen doordat zakenbank Morgan Stanley het aandeel VNU afwaardeerde. VNU zakte circa 6 procent en trok Reed Elsevier en Wolters Kluwer mee naar beneden.

Beleggers reageerden nog niet sterk op de kwartaalcijfers die Koninklijke/Shell Groep aan het einde van de morgen bekendmaakte. De stijging van de winst leidde in eerste instantie tot een ruim 1 procent hogere koers, vrijwel gelijk aan de openingskoers vandaag.

De CAC-index in Parijs daalde 1,5 procent en de DAX-index in Frankfurt 1,3 procent. In Londen was de FTSE-index tegen het middaguur 0,2 procent hoger.