50.000 euro voor ex-verdachte moord

De 28-jarige R. Kelly uit Zuidwolde, die vorig jaar werd vrijgesproken van de moord op Andrea Luten, krijgt bijna 50.000 euro schadevergoeding. Dat heeft de rechtbank in Assen vandaag bepaald. Twee weken geleden legde Kelly een schadeclaim van 134.000 euro neer.

De man wilde een immateriële schadevergoeding van 100.000 euro voor de periode die hij onterecht heeft vastgezeten en de ellende die voor hem volgde na de vrijspraak. Hij wilde dat bedrag bovenop de materiële kosten, zoals de advocaatkosten (bijna 12.000 euro) en misgelopen loon (8.000 euro).

De rechtbank benadrukte vandaag dat Kelly weliswaar een schadevergoeding moet krijgen, maar niet zo hoog als het gevraagde bedrag. Gezien het aantal dagen dat hij voorafgaand aan en tijdens het proces heeft vastgezeten, zou hij op basis van gebruikelijke `dagtarieven' recht hebben op 10.000 euro immateriële schadevergoeding. Maar dat vond de rechtbank weer te laag.

Kelly heeft in de ogen van de rechters recht op een hoger bedrag omdat er veel media-aandacht is geweest en hij na de vrijspraak hinder heeft ondervonden. Zo is zijn huis beklad met het woord `moordenaar'.

Kelly is met de dood bedreigd en moest onderduiken. Ook kan hij naar eigen zeggen niet meer terugkeren naar zijn geboortedorp.