Zwolse dj teruggekeerd uit VS

De Zwolse diskjockey Raymond K., die januari vorig jaar was uitgeleverd aan de Verenigde Staten, is vanochtend teruggekeerd naar Nederland. Na aankomst op Schiphol is hij overgebracht naar Almelo, waar hij vanmiddag zou worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die zal vermoedelijk besluiten hem nog twee weken in bewaring te stellen. Vervolgens zal er een datum voor een zitting worden vastgesteld waarop de rechter de straf die K. in de VS heeft gekregen omzet naar Nederlandse maatstaven.

De Zwolse dj werd anderhalf jaar geleden met een vriend, Bas van der P., uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar zij werden verdacht van grootschalige xtc-smokkel. De twee zeiden onschuldig te zijn, maar sloten uiteindelijk toch een zogenoemd plea agreement, een gedeeltelijke schuldbekentenis in ruil voor strafvermindering. Raymond K. werd veroordeeld tot acht jaar cel, zijn kompaan tot vijf jaar.

Van der P. keerde 13 maart terug naar Nederland en werd twee weken later op vrije voeten gesteld, aangezien hij inmiddels drie jaar had vastgezeten. Of dat ook zal gebeuren met K. is volgens zijn advocate I. Weski moeilijk te voorspellen. ,,Het is nu afwachten of de rechter de straf die hij in de VS heeft gekregen volledig ten uitvoer gaat leggen.'' K. heeft inmiddels 33 maanden in de cel gezeten, inclusief zijn uitleveringsdetentie in Nederland en de tijd die hij doorbracht in de gevangenis in de VS.

Hoewel K. anderhalf jaar geleden al is uitgeleverd en nu weer in Nederland is, is de juridische procedure in Nederland over zijn uitlevering nog niet afgesloten. Het Haagse gerechtshof zal hier 15 mei uitspraak over doen. Als de rechter besluit de uitlevering met terugwerkende kracht goed te keuren, gaat Weski in cassatie.