Wim van Est dood

,,Zeventig meter viel ik diep, mijn hart stond stil, mijn Pontiac liep.'' De oud-wielrenner Wim van Est, die deze reclameslogan voor een horlogemerk uitsprak na zijn val in 1951 in een zeventig meter diep ravijn, is vanmorgen op 80-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Roosendaal overleden.

Twee weken geleden werd Van Est getroffen door een hersenbloeding. Sindsdien lag hij in het ziekenhuis. Complicaties werden `De Locomotief', zoals zijn bijnaam luidde, vandaag fataal.

In de Ronde van Frankrijk van 1951 vloog Van Est anderhalve kilometer onder de top van de Aubisque, een berg in de Franse Pyreneeën, uit de bocht en stortte in een ravijn. Hij viel zeventig meter diep en raakte slechts licht gewond. Die dag reed Van Est als eerste Nederlander ooit in de gele trui. De val maakte een einde aan zijn Tour, maar droeg aanzienlijk bij aan de legendevorming rond de Brabantse renner.

In 2001 werd herdacht dat Van Est vijftig jaar eerder van de Aubisque was getuimeld. In zijn woonplaats Sint-Willebrord werd een straat naar hem vernoemd en op de Aubisque werd tijdens de Tour van 2001 in zijn bijzijn een plaquette onthuld als herinnering aan de val.

Tijdens de Tour van 1955 en 1958 reed Van Est opnieuw in de leiderstrui. Op zijn sterkst was hij in Bordeaux-Parijs, de langeafstandsklassieker die hij driemaal won. In 1953 won hij de Ronde van Vlaanderen.

NECROLOGIE: pagina 11