`Wij zijn niet tegen CNN'

Euronews óp de kabel, CNN eraf. Dat voorstel lanceerde de programmaraad Groningen/Drenthe deze week. Een stortvloed van klachten was het gevolg.

G.G. Horstmann is een beetje geschrokken. Platgebeld wordt hij. Door de media, maar ook door mensen die klagen dat ze de Amerikaanse nieuwszender CNN niet willen missen.

Dinsdag adviseerde de programmaraad Groningen/Drenthe, waarvan Horstmann voorzitter is, aan kabelmaatschappij Essent om CNN te schrappen ten gunste van een andere nieuwszender, Euronews. De raad is van mening dat ,,de Europese nieuwszender Euronews een objectiever en meer Europees beeld van het wereldnieuws geeft dan het sterk Amerikaans georiënteerde CNN', zo staat in een persverklaring. Maar Horstmann zegt het advies weer in te trekken. Ook Essent wil CNN gewoon houden.

De programmaraad is het daarmee eens?

,,Ik heb de raad aanstaande woensdag weer bijeengeroepen. Ik ga ze vragen of ze nog steeds vinden dat CNN weg moet. Ik wens dat advies althans niet te handhaven, gezien de reacties. Het zou me verbazen als de raad dat anders ziet.'

Vond de raad CNN te pro-Amerikaans tijdens de oorlog in Irak?

,,Nee. Niets daarvan. De media melden dat nu overal, maar er is helemaal geen sprake van anti-Amerikanisme bij onze raad. Tenminste, die sfeer heb ik niet geproefd tijdens de vergadering. We zijn niet tégen CNN, maar pró Euronews. C'est tout.'

Uw advies heeft niets te maken met het feit dat CNN zijn verslaggever Peter Arnett ontsloeg omdat hij te kritisch berichtte over de oorlog?

,,Nee dus. Die naam is niet eens genóémd. Het ging zo: Tijdens de vergadering stelde één van de leden voor om in plaats van CNN Euronews te gaan doorgeven, een samenwerkingsverband van 21 publieke Europese zenders. Dit om het wereldnieuws meer van een Europese kant te laten zien, in plaats van een Amerikaanse. We waren benieuwd wat de reacties daarop zouden zijn.'

En nu schreeuwen abonnees van Essent moord en brand dat ze CNN niet kwijt willen?

,,De reacties waren van dien aard dat het mij niet verstandig leek nog meer heibel over onszelf af te roepen.'

Wie zitten er in de programmaraad?

,,Vijftien man. Ik weet niet precies wat iedereen doet in het dagelijks leven. Ikzelf was voor mijn pensionering directeur van het Drents museum in Assen en rector van een school in de regio.'

Was niemand in de raad tegen het schrappen van CNN?

,,Ik heb geen opmerkingen daarover horen maken. Ik heb wel gezegd: je moet lef hebben dit naar buiten te brengen. Nou, dat is gebleken. Het heeft een heel stuk lawaai opgeleverd. Hoort u maar, daar gaat de telefoon weer.'

Is er schaarste op de kabel in uw regio?

,,Ja, dat komt doordat het net nog niet is gedigitaliseerd. Als dat het geval is, kan een vrijwel onbeperkt aantal zenders worden doorgegeven. Ik schat dat dat hier over vier, vijf jaar zo zal zijn. Nu geven we 32 tv-zenders en 28 radiozenders door.'

Tot die tijd stevige discussies?

,,Het zijn aardige discussies.'

Gerectificeerd:

Arnett

In het artikel `Wij zijn niet tegen CNN' (1 mei, pagina 3) staat dat CNN verslaggever Peter Arnett ontsloeg omdat hij te kritisch berichtte over de oorlog. Gerefereerd werd aan de jongste Golfoorlog. Arnett werd ontslagen door nieuwszender NBC.