`Wat doet Woutertje Bos in die rij?'

Na het zingen van het strijdlied Morgenrood kondigt directeur Stef Spigt van bejaardenhuis De Venser een bandopname van Willem Drees aan uit 1980. Het wordt meteen stil in de zaal. Uit de luidsprekers klinkt dan de krakerige stem van Drees. Hij veronderschuldigt zich: hij kan niet aanwezig zijn bij de 1-meiviering omdat zijn gezondheid dat niet meer toelaat. Als het bandje wordt weggedraaid, breekt een hard applaus los. De `oude Drees' wordt door de aanwezigen nog steeds gezien als de grondlegger van de sociaal-democratische verzorgingstaat.

Het is 1 mei: de Dag van de Arbeid. Het wordt nog maar weinig gevierd. Het is zelfs zo dat alle gemeenteambtenaren in Rotterdam vandaag gewoon werken. Voor het eerst. Maar de PvdA-top bezoekt deze dag traditioneel bejaardentehuizen om de socialistische geest levend te houden.

PvdA-leider Wouter Bos is deze morgen te gast in twee bejaardentehuizen van de Willem Dreesstichting in Amsterdam. ,,Er zijn heel weinig dingen zeker in het leven van een PvdA-leider. Maar één ding dat altijd blijft is dat ik op 1 mei hier mag komen'', zegt Bos tegen de zaal. Hij vertelt dat hij onlangs in een blad de foto's van Drees, Den Uyl, Kok en zichzelf naast elkaar had zien staan. ,,Ik schrok daar een beetje van. Wat doet Woutertje Bos in die rij? Maar in die traditie spreek ik hier wel. Om in herinnering te roepen waar 1 mei voor staat.''

Bos refereert vervolgens aan de strijd die arbeiders geleverd hebben om de achturige werkdag, goede gezondheidszorg en een goed socialezekerheidsstelsel voor elkaar te krijgen. ,,Dingen waarvan mijn generatie misschien wel eens te gemakkelijk denkt dat het allemaal vanzelfsprekend is.'' Daarmee snijdt Bos een heikel punt aan, want juist nu er hard ingegrepen gaat worden op die terreinen, staat de PvdA aan de zijlijn. Zijn partij lijkt veroordeeld tot de oppositie. Directeur Spigt van De Venser had even daarvoor al zijn vrees uitgesproken voor het nieuwe kabinet. Hij is bang voor aantasting van de zorg. Ook Bos maakt zich daar zorgen over. ,,Wie weet wat er allemaal gaat gebeuren de komende maanden'', zegt hij tegen de aanwezigen. ,,Ik ben bang dat op de WW, WAO en ouderenzorg fors gekort gaat worden. Ik ga proberen dat tegen te houden vanuit de oppositie. Ik weet niet of dat lukt, maar u zult op mij kunnen rekenen.'' De ouderen stellen geen vragen. Na zijn toespraak deelt Bos een kwartier rode rozen uit. Het personeel wil graag met hem op de foto.