WAT DOEN DE KINDEREN

Naar waterbeestjes turen

Water hoort bij het natuurgebied De Wieden. Water om op te varen, in te zwemmen en in te vissen. Voor anderen betekent het Wiedenwater werk. De molens brengen extra water op het land, zodat het riet snel groeit. Met het maaien van het riet verdienen de rietsnijders geld aan het water. Ook de natuur is helemaal ingesteld op natte voeten of een nat pak. De planten houden van nattigheid. Veel dieren leven op of in het water. Tijdens de kindermiddag worden proeven gedaan met water. Wat drijft en wat zinkt? Wat gebeurt er als het water vervuild raakt? We zoeken waterbeestjes die op het water kunnen lopen. Met een schepnetje vangen we de onder-water-beestjes. In een witte bak kunnnen ze goed worden bekeken. Vergeet niet laarzen en oude kleren mee te nemen.

Kindermiddag voor kinderen van 4-12 jaar op wo 7 mei in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten te St. Jansklooster. Aanvang 13u30-15u. Kosten €3 (leden) niet-leden €5. Aanmelden noodzakelijk. Tel 0527-246644. Inl www.natuurmonumenten.nl

Op reuzenavontuur

In Diergaarde Blijdorp kunnen kinderen en ouders deelnemen aan een avonturentocht langs tientallen reuzendieren, zoals die in de Diergaarde leven; een meetlint zal niet ontbreken! Er is meer te doen rondom reuzen in de Diergaarde. Zo zal reuzenbaby Hugo, een pantserneushoorntje, nog voor de zomer zijn nieuw aangelegde buitenbad in gebruik nemen en worden er twee reuzenbabies verwacht bij de olifanten. De reuzenschildpadden hebben nu de beschikking gekregen over een ruime winterkas en een nog groter buitenverblijf waar zij met mooi weer kunnen vertoeven. Landschappelijk is het ingericht als een stukje van de Galapagos-eilanden met lava-achtige rotsen, groene beplanting en een oevergebied. De schildpadden kunnen bekeken vanuit een aangrenzend ruim van een nagebouwd schip. Met deze Beagle ontdekte Darwin voor het eerst het bijzondere eilandenrijk in 1835. In het nagebootste ruim wordt ook aandacht besteed aan de ontdekkingen van Darwin op de Galapagos eilanden en het ontstaan van zijn evolutietheorie.

Reuzendieren in Diergaarde Blijdorp, Blijdorplaan 8, Rotterdam. Open van 9-17u. Toegang kinderen van 3 t/m 11 jaar €11, vanaf 12 jaar €14. Inl 010-4431431 of www.diergaardeblijdorp.nl

Opereren

Wie wil er in het toneelstuk Zonder Verdoving bij de chirurgijn Beenhakker onder het mes? Beenhakker is een kei in aderlaten, kiezen trekken én opereren. Na de spannende eenakter in het anatomisch theater, kan de tentoonstelling Theater van Leven en dood worden bekeken. De chirurgijnwinkel is een reconstructie van vierhonderd jaar geleden (vr 2 mei om 14u en 15u). Er zijn in de vakantie ook andere activiteiten in het museum. Bijvoorbeeld professor Lugdunus met zijn magische tijdmachine. Professor Lugdunus, doctor in van alles en nog wat, is eengeniale uitvinder! Binnenkort doet hij een proef met zijn tijdmachine. Als het lukt, verdwijnt hij in de tijd! Hoe hij terugkomt is de grote vraag, wie vindt de geheime code van zijn tijdmachine? (Doorlopende activiteit)

Vakantieactiviteiten Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Entree volw€3,50. 6 t/m 12 jr. €1 (in de meivakantie). 13 t/m 18 €2. Open op koninginnedag en bevrijdingsdag van 12-17u. nl 071-5214224. www.museumboerhaave.nl

Met de Kamoro mee

Tot en met 5 mei zijn er diverse activiteiten in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Papua leeft, de wereld van de Kamoro kunnen kinderen kennis maken met de cultuur van de Papua. In de tentoonstelling zelf wordt een verhaal verteld. Er zijn workshops waar kinderen zelf kunnen dansen en muziek maken. Iedere dag kunnen kinderen in het speciale kinderatelier een echt Papua-schild maken. Kinderen kunnen zich voor de workshops opgeven bij het informatiecentrum.

Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Inl 071-5168800. of www.rmv.nl. Di t/m zo 10-17u, 5 mei gesloten. Entree €6,50, 4 t/m 12 €3,50.

Communiceren

In het Museum voor Communicatie zijn tal van activiteiten voor jong en oud. Voor kinderen van 8 tot 12 is er een speciale Tulpvakantie-speurtocht ontwikkelt die Kraak de code heet. Een `superstreepjesspeurder' neemt je mee door het museum op zoek naar een geheimzinnige streepjescode. Kinderen gaan dingen ontdekken, zoeken, uitproberen en leuke dingen doen! Kinderen betalen slechts € 0,50 voor de speurtocht. Kraak de code en wordt zelf ook een streepjesspeurder! Ook zijn tijdens de vakantie dagelijks op diverse tijdstippen demonstraties en rondleidingen en worden er films vertoond op het gebied van (tele)communicatie. Er zijn meer exposities in het museum. Eureka (en doe-tentoonstelling waarin kinderen zelf uitvinders worden). Lieve oma, geachte heer /mevrouw (waarin jong en oud alles te weten komen over de weg die een brief aflegt door de eeuwen heen).

Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag. Openingstijden ma t/m vr 10-17u; za-, zo en feestdagen 12-17u. Inl 070-3307500.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl