Voorkeur Theater

Strange Interlude

Strange Interlude van de Amerikaanse toneelschrijver Eugene O'Neill (1888-1953), opgevoerd door het Nationale Toneel in de regie van Johan Doesburg, is net een psychologische roman in 9 hoofdstukken. Niet alleen door de omvang (5 uur) en de nadruk op de psychologische ontwikkeling, maar vooral doordat de tekst vooral bestaat uit monologues intérieurs, waarin we de gedachten van de personages horen. In die gedachten richten de acteurs zich rechtstreeks tot het publiek, dat zich daardoor betrokken voelt. We volgen 25 jaar uit het leven van Nina Leeds en de zes mannen die haar omringen, van de gestorven jeugdliefde Gordon die ze vereert als een heilige, tot haar zoon Gordon, het jongetje dat alles goed moet maken. Sinds de dood van held Gordon wil Nina zich opofferen voor andere mannen. Ze trouwt met een sul van wie ze niet houdt. Omdat er krankzinnigheid in zijn familie voorkomt, schenkt ze hem een zoon die wordt verwekt door haar minnaar.

Ariane Schluter is als Nina de schitterende spil van de voorstelling. Op knappe wijze transformeert ze van een stuurloos, verdrietig meisje in een wellustige vrouw, kalme moeder, bittere bezitterige vijftiger, en tot slot een vroegoude, berustende schim.

1-3 mei Den Haag, Koninklijke Schouwburg; 7 mei Meppel, Schouwburg Ogterop.

Noodlot

Met zijn korte roman Noodlot (1890) schreef Louis Couperus een knappe constructie van een fatale driehoeksverhouding. Twee oude vrienden, Frank en Bertie, treffen elkaar na twintig jaar. In Franks leven is inmiddels een vrouw gekomen, Eve. Uit jaloezie, maar ook gedreven door een sterk erotisch verlangen naar Frank, sticht Bertie op redeloze wijze verwarring en vervreemding tussen de twee. Noodlot leent zich prachtig voor een toneelbewerking en het is een goede keuze van regisseur Peter Sonneveld.

O.a. Haarlem en Utrecht. Inl www.schouwburg.rotterdam.nl

Een Meeuw

Boermans' Theatercompagnie maakt van Tsjechovs Meeuw een baboesjka-voorstelling: een toneelstuk in een toneelstuk in een toneelstuk. Alle personages bewegen zich op het toneel en door hun leven alsof ze nauwelijks onderscheid kunnen maken tussen spel en harde realiteit. Ieder personage lijdt aan een overdaad van het een en een tekort aan het ander. Met Sylvia Poorta, Halina Reijn, Carice van Houten, Annet Malherbe.

T/m 10 mei Compagnietheater, Amsterdam. Aldaar t/m 10 mei. Inl (020) 520 5310 of www.theatercompagnie.nl

Vrijdag van Hugo Claus

In Vrijdag (1968) van Hugo Claus komt incestpleger Georges Vermeersch (Bert Luppes) thuis uit de gevangenis. Zijn vrouw (Elsie de Brauw) heeft imiddels een relatie en een baby met de buurman (Fedja van Huêt). Johan Simons maakt er voor ZT Hollandia vooral een voorstelling van de hoop van. Vrijdag gaat over verzoening ondanks alles, over compassie, opoffering, het nieuwe begin. Kortom, de liefde die alles overwint.

Inl 040-2333 633 of www.zthollandia.nl 2-3 mei Eindhoven Stadsschouwburg. 10 mei Breda Chassé Theater.