Voorkeur Muziek

Chailly

Riccardo Chailly, chef-dirigent van het Concertgebouworkest, begint aan een serie van vier uitvoeringen van de Derde symfonie van Mahler, die dit seizoen vaker op het programma stond en nu ook op cd wordt gezet. De eerste uitvoering miste Chailly eind augustus wegens een schouderblessure (hij werd toen vervangen door Eliahu Inbal), maar in oktober maakte hij in dit grootse werk enorme indruk.

Concertgebouw Amsterdam: 2 mei 20u15; 4 mei 14u15; 7,8 mei 20u15. Radio 4: 11 mei 14u15. Res. 020-6718345.

Andriessen

De Nederlandse première van het vioolstuk La Passione van Louis Andriessen vindt plaats op 3 mei 14u14 tijdens de Matinee op de Vrije Zaterdag, direct uitgezonden via Radio 4 en aldaar herhaald op 6 mei om 20u30. Verder klinkt bij het Schönberg- en Asko Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw van Louis Andriessen zijn bewerking van Pupazzetti van Alfredo Casella. Ook op het programma: Tell me everything van Julia Wolf, Ruisselant van Mary Finsterer en Dumbarton Oaks van Stravinsky.

Concertgebouw Amsterdam: 3 mei 14u15. Res.020-6718345.

B-Line Disaster

Een rockgroep met zo'n vreselijk ingewikkelde naam als The Eighties Matchbox B-Line Disaster moet bijna wel geïnspireerd zijn door Pop Will Eat Itself en The Thirteenth Floor Elevators. Toch is er muzikaal gesproken geen enkele invloed uit de jaren tachtig te bespeuren in de vuige garagerock die The Eighties Matchbox B-Line Disaster laten horen.

De zanger zou met gemak het gemene neefje van Ozzy Osbourne en Peter Steele kunnen zijn.

4 mei Ekko, Utrecht, 8 juni Punkpop, Landgraaf.