Voorkeur Film

Punch-Drunk Love

Pure liefde, daar draait het om in Punch-Drunk Love, de nieuwe film van Paul Thomas Anderson, liefde die zomaar uit de lucht komt vallen, die niet verklaard wordt, waar geen enkele aanleiding toe is. Liefde als regen of sneeuw, die ook op iedereen terecht komt. Het personage dat de pure liefde mag ontvangen in Punch-Drunk Love is een van de vervelendste mannen die er bestaan: de Amerikaanse komiek Adam Sandler

Punch-Drunk Love is de fantasie van een verongelijkt romanticus, die zich vastbijt in het idee dat iedereen recht heeft op liefde en geluk. Het is bijna een wraakfantasie. Punch-Drunk Love is daardoor gepassioneerder dan Andersons vorige films, Boogie Nights en Magnolia, Het is alsof hij nu iets heeft gemaakt wat alleen hij echt hoefde te begrijpen. Punch-Drunk Love is maf en ongeloofwaardig, dat is de tergende charme van de film.

Punch-Drunk Love. Regie: Paul Thomas Anderson. Met: Adam Sandler, Emily Watson, Luiz Guzman, Philip Seymour Hoffman. In Kriterion Amsterdam; Babylon Den Haag; Images Groningen; Lux Nijmegen; Cinerama Rotterdam.

Spirited Away

Hayao Miyazaki's tekenfilm Spirited Away heeft elke competitie waaraan hij heeft deelgenomen gewonnen o.a.: de Gouden Beer in Berlijn en de Oscar voor de beste lange animatiefilm.

Bovendien is het in Japan de grootste bioscoophit aller tijden. De traditionele, nagenoeg niet door computers voortgebrachte animatie, herinnert aan de beste tijd van Walt Disney, alleen is het scenario oneindig volwassener en rijker.

Regie: Hayao Miyazaki. Met de stemmen van: Rumi Hiiragi, Miyu Irino, Mari Natsuki. In 11 bioscopen.

Van God los

Van God los, het speelfilmdebuut van Pieter Kuijpers, is geïnspireerd op het verhaal van de bende van Venlo. Het is een traditionele, harde gangsterfilm die duidelijk naar het voorbeeld van Scorsese is gemaakt. Het is vooral de stijl van de voor Nederlandse begrippen ongebruikelijk cynische genrefilm die imponeert, evenals het uitstekende acteren van de hoofdrolspelers: een lucide Egbert Jan Weeber, de manische bruut Tygo Gernandt en het karakterloze kapstertje Angela Schijf. Het camerawerk van Bert Pot is subliem. In 50 bioscopen.

Morvern Caller

Portret van de 21-jarige Schotse verkoopster die op kerstavond haar vriend dood onder de kerstboom vindt, een berichtje achterlatend op de computer met aanwijzingen over zijn eerste roman. Ook heeft hij een cassettebandje gemaakt met zijn favoriete muziek. Movern Callar is een door Lynne Ramsay vertelde film met sfeerrijke beelden, goud-van-oud-muziek en de indrukwekkende acteerprestaties van Samantha Morton.

Regie: Lynne Ramsay. Met: Samantha Morton, Kathleen McDermott, Raife Patrick Burchell, Dolly Wells, Jim Wilson. In 7 bioscopen.

En verder

Matisse Picasso, in het MoMa QNS, t/m 18 mei. 011-212 7089400; Matthew Barney: The Cremaster Cycle. Guggenheim Museum, t/m 11 juni 001-212-4233500;

Kurt Schwitters: Collages, Paintings, Drawings, Objects, Ephemera. In de Ubu Gallery, t/m 23 mei 001-212-7534444;

Living Inside the Grid. In het New Museum t/m 15 juni 001-212-2191222; Christian Schad and the Neue Sachlichkeit. In de Neue Galerie New York, t/m 9 juni 001-212-6286200.