Verkoop van koelkasten stagneert

De teruglopende economie heeft ook gevolgen voor de omzet van huishoudelijke apparaten. In 2002 werd 2,35 miljard euro uitgegeven aan onder meer koffiezetapparaten en koelkasten, ongeveer evenveel als in het jaar ervoor.

Dat zegt Vlehan, de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van grote en kleine huishoudelijke apparaten. De vereniging telt 22 leden die samen circa 95 procent van de markt vertegenwoordigen.

Er zijn in 2002 weliswaar iets minder grote huishoudelijke apparaten aangeschaft, maar de consument koos voor luxere apparatuur. De totale omzet bij deze apparaten kwam hierdoor uit op 1,75 miljard euro.

In 2001 noteerde de branche nog een enorme stijging van 10 procent in de uitgaven aan kleine huishoudelijke apparaten. In 2002 bedroeg die stijging slechts 1 procent. Uitschieter in deze markt vormt de productgroep koffiezetapparaten, vooral als gevolg van de enorme verkoop van het Senseo-koffiezetapparaat van Philips, in samenwerking met Douwe Egberts. De totale omzet van kleine huishoudelijke apparaten kwam uit op 0,6 miljard euro.