Tompouce van courgette

Niet schrikken. Bovenstaande ingrediënten worden niet door elkaar gehusseld. Ze worden, soms samengevoegd, gebruikt om een of meerdere aantrekkelijke en smakelijke voorgerechten te maken: een hartige tompouce van courgetteplakjes die rauw worden gebruikt of worden gegrild op een grillpan of onder de ovengrill.

De tompouce kan worden gemaakt met 2 plakken en 3 plakken courgette. Snijd een stukje van de zijkanten van de courgettes. Snijd in de lengte, met bijvoorbeeld een kaasmes, een dunne plak, de schil, van de courgettes. Gooi deze schil weg.

Snijd de courgettes verder in plakken van ca. 3 mm dik. Snijd deze plakken in de breedte door. Ook de onderste plak met schil wordt weggegooid. Smeer de courgetteplakken die worden gegrild met een kwastje aan beide kanten dun in met olijfolie. Gril ze, maar laat ze niet te bruin en te slap worden. Maak vervolgens de uitverkoren tompoucevullingen. Bijvoorbeeld geitenkaas waar in enkele druppels olie geroosterde pijnboombitten door worden geroerd. Maak deze vulling eventueel extra smeuïg met een beetje yoghurt.

Besmeer een courgetteplak met vulling. Leg er een tweede, met vulling besmeerde plak bovenop en dek die toe met een derde courgetteplak. Leg de tompouce op een bordje en garneer dit voorgerecht eventueel met gehalveerde kerstomaatjes.

Volgende vulling: zeer fijngehakte zongedroogde tomaten gemengd met gepureerde ansjovisjes. De eenvoudigste tompouce: leg tussen twee plakjes courgette op maat gesneden plakjes heilbot voorzien van enkele druppels citroen. Laatste vullingen: roquefort met crème fraîche. Uitgelekte tonijn gemengd met mayonaise, peterselie en cayennepeper.