Toeristen in handen van terroristen

Een Algerijnse functionaris heeft bevestigd dat 31 vermiste Europese toeristen in handen zijn van een terroristische organisatie in Algerije. Onder de vermisten is de 35-jarige Arjen Hilbers uit IJmuiden.

Volgens de Algerijnse functionaris worden de toeristen in groepjes op verschillende plekken vastgehouden in de regio Illizi, zo'n 1.300 kilometer ten zuidoosten van Algiers, vlak bij de Libische grens. Een voorstel om de toeristen door het Algerijnse leger te laten bevrijden zou zijn tegengehouden door Duitse functionarissen. Zij achtten het risico dat er gewonden of doden vallen bij zo'n bevrijdingsactie te groot. Over de aard van de terroristische organisatie wilde de functionaris zich niet uitlaten. Het is nog niet duidelijk of losgeld is gevraagd voor de toeristen.

De Algerijnse overheid zette eerder een grote zoektocht op touw. Met kamelen, helikopters, militairen en lokale gidsen werd naar de Europeanen gezocht. De toeristen, vijftien Duitsers, tien Oostenrijkers, vier Zwitsers, de Nederlander en een Zweed, trokken in afzonderlijke groepen op motoren en auto's door de Sahara. In februari werd voor het laatst iets van hen vernomen. Arjen Hilbers had familie laten weten dat hij begin maart terug zou keren naar Nederland.