Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer een gesprek met voormalig VN-topman Boutros Boutros-Ghali over de toekomst van de Verenigde Naties. Ned.3, 22.20-23.15u.

DOCUMENTAIRE

Gewest: Een staalkaart van Nederland. Portret van groep acht van de Nijmeegse basisschool De Bloemberg. De hoogste klas van de basisschool is voor leerkrachten vaak moeilijk: vroege pubers, problematische thuissituaties en cultuurverschillen. Verder aandacht voor de jacht op etherpiraten. Ned.3, 19.03-19.32u.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Uitgebreide reconstructie van de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss in het Beatrixpark in Schiedam in juni 2000. Aanleiding is het rapport De Schiedammer parkmoord van de rechtspsycholoog professor dr. P. J. van Koppen. SBS6, 20.30-21.40u.

Zembla. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.13-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Discussie over de geldverspilling in voetballand met mammoetsalarissen voor voetballers, dure stadions en skyboxen waar de whisky rijkelijk vloeit. Aan het debat doen mee voetbalsupporters, voetballer Robert van de Weert van het bijna failliete MVV en het bedreigde SP-raadslid Twisterling uit Zwolle. Ned.1, 21.52-22.37u.

Vaders. Eerste aflevering van een serie talkshows waarin Angela Groothuizen twaalf vaders en moeders over hun rol binnen het huishouden en opvoeding ondervraagt. Robert ten Brink geeft als gast zijn visie op het vaderschap. Ned.2, 21.55-22.45u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Sonja Barend met Rudi van Dantzig. Drie jonge, professionele balletdansers worden uitgedaagd, gemotiveerd, gestimuleerd door choreograaf Rudi van Dantzig. Ned.3, 20.30-21.13u.

De lage landen. Eerste van een wekelijks ludiek en informatief amusementsprogramma over de traditionele vooroordelen en clichés van Belgen en Nederlanders. Vanavond staat het koningshuis centraal, dat wordt toegelicht door René Zwaap (De Groene Amsterdammer) en Jan van den Berghe van de VRT. Ned.1, 21.05-21.52u.

NPS Jazz: Het archief. Fragmenten van jazzlegenden als Oscar Peterson en Billie Holiday. Ned.3, 0.00-1.02u.

FILM

.Young Frankenstein (Mel Brooks, 1974, VS). Klassieke monster-satire met liefde voor het genre maar niet te veel eerbied. Een uitzinnige Gene Wilder speelt de kleinzoon van Dr. Victor Frankenstein, en Marty Feldman leeft zich uit als duistere Igor. RTL5, 20.30-22.25u., zwart-wit, onderbroken door reclame.

.Erin Brockovich (Steven Soderbergh, 2000, VS). Gebaseerd op de ware geschiedenis van een onontwikkelde, maar gedreven Californische vrouw (Julia Roberts) die een grootscheeps grondwatervervuilingsschandaal op het spoor komt. Samen met een gedesillusioneerde advocaat (Albert Finney) bindt zij de strijd aan met het verantwoordelijke chemieconcern. Oscar voor Roberts. Net5, 20.30-23.05u., onderbroken door reclame.

Romeo Must Die (Andrzej Bartkowiak, 2000, VS). Jet Li, na Jackie Chan de grootste ster van de Hongkongse actiefilm, probeerde hiermee Amerika te veroveren. Mix van oosterse vechtkunst en Afrikaans-Amerikaanse muziek en stijl is over de horizon heen gebaseerd op Romeo and Juliet. V8, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

Passenger 57 (Kevin Hooks, 1992, VS). Onwaarschijnlijke, maar vaardige en bij vlagen geestige actiefilm laat Wesley Snipes zien als beveiligingsexpert in een vliegtuig vol terroristen. RTL5, 22.25-23.50u., met reclame.

Frozen Assets (George Miller, 1992, VS). Povere komedie. Ambitieuze executive Corbin Bernsen maakt van een spermabank een commerciële topper en valt onderwijl voor Shelley Long. Net5, 23.05-0.55u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met schrijver Rob van der Linden die met zijn roman De hand, de kaars & de mot genomineerd is voor de Libris Literatuurprijs, die volgende week woensdag wordt uitgereikt. Radio 1, 19.04-20.00u.

Sesjun. Opnamen van 24 april van de Jazz Orchestra of the Concertgebouw o.l.v. Henk Meutgeert. Radio 4, 23.00-24.00u.