`Strikt' Frans immigratiebeleid

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, heeft gisteren zijn plannen voor een ,,strikt maar rechtvaardig'' immigratiebeleid gepresenteerd. De minister wil daarmee een eind maken aan de ,,dovemans-dialoog tussen twee groepen extremisten'': extreem-rechts dat tegen iedere immigratie is en extreem-links dat tegen iedere controle op immigratie is. Met zijn 45 artikelen tellende tekst, die hij in juni in de Assemblée verdedigt, wil de minister ook het debat over immigratie openen ,,dat de Fransen zoveel jaren onthouden is''.

Belangrijkste punten van Sarkozy's voorstellen zijn het afnemen van digitale vingerafdrukken van visumaanvragers, de verlenging van twaalf tot 32 dagen van de toegestane periode om opgepakte illegalen vast te houden, systematische uitzetting per chartervlucht van uitgewezen vreemdelingen, een strenger toezicht op schijnhuwelijken en afschaffing van de automatische verstrekking van een verblijfsvergunning aan hen die in het kader van familiehereniging naar Frankrijk komen. Om een verblijfsvergunning voor tien jaar te krijgen moet de vreemdeling voortaan minimaal vijf jaar in Frankrijk hebben gewoond in plaats van de huidige drie jaar.

Zowel links als extreem-rechts heeft de plannen bekritiseerd. Voor links leiden ze tot een `klimaat van verdachtmaking', extreem-rechts ziet er slechts `cosmetische' maatregelen in.

Sarkozy brengt vooral links in verlegenheid. Eerder deed hij dat al met een strenger beleid tegen de criminaliteit. Hij stelde onlangs ook opnieuw het schemerbeleid ten aanzien van de islamitische hoofddoek ter discussie en slaagde erin een vertegenwoordigende nationale moslimraad tot stand te brengen; pogingen daartoe zijn twintig jaar lang mislukt. Sarkozy wil ook het automatisme van de `dubbele straf' afschaffen. Die houdt in dat een veroordeelde buitenlander na het uitzitten van zijn straf automatisch naar het land van herkomst wordt teruggestuurd. Links vond dit altijd onrechtvaardig maar heeft het nooit ter discussie durven stellen. Sarkozy wil toepassing ervan per geval bekijken.