Spanje

Dos de Mayo Twee mei is een gedenkwaardige dag in Madrid in omgeving. Op deze officiële feestdag wordt de bloedige opstand van het slecht bewapende Spaanse volk op 2 mei 1808 tegen het Franse leger van Napoleon herdacht. Francisco de Goya legde de gebeurtenissen op realistische schilderijen en tekeningen vast. In Madrid zijn vele festiviteiten die vanaf 1 mei tot en met het weekeinde duren. Met als middelpunt uiteraard de Plaza dos de Mayo in de wijk Malasaña, waar destijds door de Spaanse opstandelingen fel tegenstand werd geboden. De wijk is genoemd naar Manuela Malasaña, een naaistertje dat door de Fransen wegens wapenbezit werd doodgeschoten. Er zijn muzikale optredens, parades, er wordt gegeten en gedronken. Sommige Madrilenen dossen zich uit in kostuums uit de tijd van Goya.

Plaza dos de Mayo en andere locaties in Madrid, 2 mei. Inl touristenbureaus en www.madrid.org