Rookverbod in trein

Met verbazing heb ik het hoofdredactioneel commentaar in NRC Handelsblad van 18 april gelezen. Een rookverbod in treinen zou agressie opwekken? Wat een onzin! Graag geef ik u de visie van de sterk groeiende belangenorganisatie voor een rookvrije leefomgeving CAN, ook te vinden op www.nietrokers.nl .

In Noord-Nederland rijden alle treinen al jarenlang met een algeheel rookverbod, en daar zijn nog nooit problemen gemeld. Bovendien is een algeheel rookverbod helder, iedereen begrijpt het, en elke uitzondering schept alleen maar onduidelijkheid en vergroot daarmee de kans op overtreding. Handhaving van een rookverbod is gewoon onderdeel van handhaving van de huisregels, en dat is nu juist de kerntaak van de conducteur. Deze zijn hier prima op toegerust!

Wat is nu de praktijk die elke reiziger dagelijks kan waarnemen: zelfs tijdens de spitsuren zijn de rokerscoupés halfleeg, terwijl de niet-rokers-coupés uitpuilen met reizigers. Omdat nu al een ruime meerderheid van alle rokers ervoor kiest om rookvrij te reizen, is het een volstrekt logische beslissing van de NS om dan maar alle coupés rookvrij te maken.

Tot nu toe is de luchtweggehandicapte reiziger gediscrimineerd door de NS: mensen met ernstige astmatische klachten kunnen niet gebruikmaken van het spoor. Ik prijs de NS dat zij met het nieuwe rookverbod het openbaar vervoer weer toegankelijk gemaakt hebben voor deze grote groep tot nu toe vergeten reizigers!

Er is nog een laatste, maar zeer krachtig argument om een algeheel rookverbod in te voeren: elke werknemer en dus ook een conducteur heeft recht op een rookvrije werkplek. Dit recht is vanaf 1 januari 2004 in de wet vastgelegd.