PvdA vergiste zich in debat buitenlanders

Oud-premier Wim Kok wijt de zware nederlaag van de PvdA bij de verkiezingen van mei vorig jaar onder andere aan ,,vergissingen'' van zijn partij in het debat over buitenlanders.

Kok zegt dit in de tv-documentaire `Wim is nog niet weg' van Zembla die vanavond wordt uitgezonden. Zembla volgde Kok de afgelopen weken tijdens zijn deeltijdwerk voor de Europese Commissie en enkele privé-activiteiten. Tussendoor gaat hij kort in op enkele politieke kwesties uit heden (Irak, Margarita) en verleden (WAO en Fortuyn).

Op de vraag of de verkiezingsnederlaag van mei vorig jaar wellicht kwam doordat de PvdA ,,te afwezig was'' in het debat over buitenlanders antwoordt Kok: ,,Het kan zijn dat we daar vergissingen hebben gemaakt, ook ik, door onvoldoende ook dat andere geluid dat rondom buitenlanders bestaat te horen en ook te willen verwoorden.''

De oud-premier gaat in de tv-documentaire, na het radio-interview van begin januari, voor de tweede keer in het openbaar in op de politieke turbulentie voor de verkiezingen van mei vorig jaar en de opkomst van Pim Fortuyn. Volgens Kok was door de terreuraanslagen in de Verenigde Staten van 11 september 2001 plotseling ,,de achilleshiel van Paars en ook van mijzelf'' bloot komen te liggen. Fortuyn speelde daar op in, aldus Kok, maar diens succes ,,kan nooit alleen zijn terug te voeren op zijn kracht, de kracht van het woord en de overtuiging en van de verbeelding. Dat kan alleen verklaard worden door ook onze zwakte daarbij te noemen.''

De WAO-crisis van 1991 bezorgde Kok, destijds minister van Financiën, naar eigen zeggen een ,,mentale inzinking''.

Het kabinetsvoornemen te korten op hoogte en duur van de uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid bracht hem frontaal in botsing met de achterban van zijn partij. Terugblikkend zegt Kok daarover in Zembla: ,,Een paar dagen lang heb ik echt in grote vertwijfeling verkeerd van: ga ik nog verder. Dat veroorzaakte mee de mentale inzinking die ik doormaakte en ook het verlies van zelfvertrouwen. En het heeft natuurlijk even geduurd voordat dat weer was hersteld.''

TV VOORAF: pagina 25