Overmars lichtpuntje bij flets Oranje

Op een avond dat bondscoach Dick Advocaat tegen zijn gewoonte in twee debutanten liet invallen, diende zich een oude bekende aan. Marc Overmars beleefde tegen Portugal een geslaagde rentree na een afwezigheid van een jaar. De flankspeler van FC Barcelona, die het aandurfde het selectiebeleid van Advocaat te bekritiseren omdat hij vond dat hij al veel eerder dit seizoen een invitatie verdiende, zorgde voortdurend voor gevaar aan de linkerkant. En ook in defensief opzicht droeg hij zijn steentje bij. ,,Marc heeft 75 minuten goed gespeeld, moet ik toegeven'', zei Advocaat. Die woorden zou de bondscoach misschien niet hebben uitgesproken als Overmars zich de afgelopen maanden had geschikt in zijn lot als vijfde wiel aan de wagen.

Hoewel er in de eindfase van zijn acties nog wel eens wat mis ging, kan Advocaat na zijn optreden van gisteravond niet meer om Overmars heen. Hij zal van de partij zijn bij de volgende EK-kwalificatiewedstrijd op 7 juni tegen Wit-Rusland. Advocaat vindt dat Overmars in Oranje net als in het verleden ook op de rechterflank kan spelen. Daar voetbalt hij momenteel ook bij Barcelona. De rechtsbuitenpositie is al vele jaren de achilleshiel van Oranje. Clarence Seedorf leek het probleem lange tijd op te lossen, maar tegen Moldavië speelde hij daar vorige maand zeer matig. De speler van Internazionale is bovendien geblesseerd.

Ook zijn vervanger Andy van der Meyde speelde gisteravond op de rechterflank heel matig. Zelden was hij op een geslaagde actie te betrappen. De Ajacied kon ook Advocaat niet bekoren. Al was de bondscoach van mening dat Van der Meyde zich in de tweede helft enigszins herstelde.

Met meer opties voor de linkerkant (Edgar Davids, Rafael van der Vaart, Boudewijn Zenden) maakt Overmars dus kans naar de rechterflank te verhuizen. Maar de bondscoach, die gisteravond vond dat Oranje pas goed begon te spelen toen Kluivert zich meer naar het middenveld liet zakken, weet nog niet hoe hij de Wit-Russen wil gaan bestrijden. ,,In de thuiswedstrijd gingen we pas goed spelen toen we ze vastzetten met diepgaande spelers. Laten we deze tegenstander niet onderschatten. We kijken daar nog wel of we met een of twee diepe spitsen gaan spelen.''

Het had in Eindhoven ook de avond moeten worden van Roy Makaay. Onverwachts stond hij in het basisteam als vervanger van Ruud van Nistelrooy. De vedette van Manchester United was al met rug- en liesklachten naar het trainingskamp van het Nederlands elftal gekomen. Daar trad de afgelopen dagen geen verbetering in en dus wilde Advocaat geen risico nemen. Alle goede voornemens van het tandem Patrick Kluivert-Van Nistelrooy om de samenwerking in het veld te verbeteren ten spijt. `Als Van Nistelrooy tegen Portugal zwaarder geblesseerd raakt, moet ik hem misschien tegen Wit-Rusland missen' zal Advocaat hebben gedacht.

Of er niet in de komende weken nog van alles met hem kan gebeuren in de slopende Engelse competitie. ,,Van Nistelrooy is aan het einde van zijn latijn'', constateerde Advocaat. Het was in het voordeel van Makaay die nu eens kon aantonen dat hij, de topscorer van de Spaanse Primera Division, ten onrechte zelden in het basisteam staat van Oranje. Maar de spits van Deportivo la Coruña haalde wederom maar net een voldoende. Al was zijn hakje waaruit Kluivert in de eerste helft Oranje op voorsprong bracht, van grote schoonheid. ,,Makaay is een momentenvoetballer'', zei Advocaat. ,,Als hij een paar keer eerder was aangespeeld zou hij gevaarlijker zijn geweest. Er is eigenlijk niet zoveel ruimte meer in Oranje voor momentenvoetballers.''

En dus moest het maar de avond worden van de debutanten. Zij dienden de saaiheid van de oefenwedstrijd te doorbreken. Wesley Sneijder kreeg van Advocaat drie kwartier de kans zijn kunsten te vertonen. Dat ging met vallen en opstaan, zoals te verwachten bij een achttienjarig broekje dat dit seizoen als een komeet omhoog is gestoten. Soms ging het spel nog te snel voor Sneijder, zo constateerde Advocaat. Maar de bondscoach blijft geloven in een gouden toekomst voor dit talent uit de Ajax-school. Over Arjen Robben kon de bondscoach gezien zijn korte optreden geen oordeel vellen. Maar de wijze waarop de PSV'er diep in de tweede helft op de linkerflank twee Portugezen op snelheid uitspeelde, verraadde klasse.

Graag had Advocaat, die Van der Vaart te `diep' vond spelen maar wel weer goed zag invallen, ook Dirk Kuyt van FC Utrecht zijn interlanddebuut gegund. Door het inbrengen van Pierre van Hooijdonk had hij echter alle afgesproken zes wissels benut. Met de Feyenoorder hoopte de bondscoach alsnog de volle winst af te dwingen. De Portugezen waren op gelijke hoogte gekomen door een actie van Simão. De speler van Benfica werd niet aangepakt door Zenden en Paul Bosvelt en zag zijn schot via de voet van Frank de Boer in het doel belanden.

Voor de wedstrijd kreeg De Boer uit handen van KNVB-directeur Kesler de gouden schaal, ter ere van zijn honderdste interland die hij eind maart tegen Tsjechië speelde. En van Fernando Couto, twee jaar geleden lotgenoot in een dopingaffaire, ontving hij een Portugees shirt met achterop het cijfer 100.

Memorabel was verder het feit dat Kluivert op de topscorerslijst aller tijden van het Nederlands elftal de 37 treffers van koploper Dennis Bergkamp heeft geëvenaard. Ook dat gegeven kon niet de nodige opwinding geven aan deze typische oefenwedstrijd.

Nederland

1

Portugal

1

Ruststand 1-0. 27. Kluivert 1-0, 78. Simao 1-1. Scheidsrechter: Meier (Zwi). Toeschouwers: 25.000. Gele kaart: Ooijer, Zenden (Nederland), Loureiro (Portugal).