OM NAAR UIT TE KIJKEN

DANS

Nationale Ballet

Tot 11 mei tourt het Nationale Ballet door het land met werk van Balanchine, Pastor en Brandsen. De komende directeur Ted Brandsen toont een reprise van Four Sections, zijn debuut bij het Nationale Ballet in 1991 op muziek van Steve Reich. Van huischoreograaf Krzysztof Pastor is Light and Shadow te zien, op muziek van Bach. George Balanchine's Serenade uit 1934 is het eerste ballet dat hij in zijn nieuwe vaderland Amerika maakte, een ode aan het romantische ballet.

Tournee t/m 11 mei. Inl 020-551 8225 of www.het-nationale-ballet.nl

MUZIEK

Janácek

De liederencyclus Diary of one who vanished (`Dagboek van een verdoolde') van componist Léos Janácek is tijdens een korte tournee te zien in een enscenering van operaregisseur Jetske Mijnssen en theatervormgever Solita Stucken. De tragische cyclus over de liefde van een jongeman voor een zigeunermeisje, wordt gezongen door tenor Bernard Loonen en mezzosopraan Monique Scholte, begeleid door pianist Peter Nilsson.

2 mei De Meervaart Amsterdam; 3 mei De Regentes Den Haag; 6 mei Orpheus Apeldoorn; 11 mei Stadsschouwburg Eindhoven; 16 mei Schouwburg Odeon Zwolle.

FILM

Spaanse films

Dat de recente Spaanse film meer te bieden heeft dan het werk van tweevoudig Oscarwinnaar Pedro Almodóvar, bewijst de Semana de Cine Español in De Melkweg in Amsterdam. Twee weken een overzicht van onder meer relatiekomedies, arthouse-titels en `cine de terror'. De meeste films zullen na het festival niet meer te zien zijn in Nederland.

Inl 020-5318181

LITERATUUR

Libris Literatuur Prijs

Aan het slot van een feestelijk diner en de door de NPS-televisie verzorgde `Avond van het Nederlandse Boek' wordt woensdag 7 mei de Libris Literatuur Prijs uitgereikt. Volgens kringen rondom de jury is de naam van de winnaar, Oek de Jong (voor Hokwerda's kind), al uitgelekt; de andere genomineerden zijn Abdelkader Benali (De langverwachte), Marek van der Jagt (Gstaad 95-98), debutant Rob van der Linden (De hand, de kaars & de mot), Doeschka Meijsing (100% chemie) en AKO-prijswinnaar Allard Schröder (De hydrograaf).

Avond van het Nederlandse Boek. 7 mei. NPS, Ned. 3, 20u30-22u.

POP

Bruce Springsteen

Voor het eerst sinds Born In The USA maakte `The Boss' weer een heel album met zijn oude getrouwe E Street Band, die hem nu ook op tournee vergezelt. The Rising was geïnspireerd door de de diepe sporen die de aanslag van 11/9 naliet op de Amerikaanse collectieve psyche.

6 en 8 mei Feyenoordstadion, Amsterdam.

THEATER

Sirenen

Sirenen zijn demonische wezens, half vrouw, half vogel, die met hun betoverende zang mannen lokken en doden. Schrijfster Fenneke Wekker doopt De Machinefabriek van het Noord Nederlands Toneel in Groningen om tot een luxe nachtclub, waar de actrices als echte nachtclubdanseressen mannen verleiden en de macht hebben. In de voorstelling Sirenen slingeren ze hun benen om een paal, maken de mannen tot willoos slachtoffer. De mannen geven zich over totdat er een dramatische gebeurtenis plaatsvindt en de code van de zoete verleiding omslaat in wreedheid.

Noord Nederlands Toneel, Bloemstraat 38, Groningen. T/m 10 mei. Aanvang 20.30u. Inl: 050 - 311 33 88 of www.nnt.nl.