New York

Fietsen

Er wordt niet `zomaar' gefietst in New York City: er is sprake van een fietscultuur, waarvan eco-fietsers, messengers, lowriders, forensen en kunstenaars deel uitmaken en er is zelfs een fietsfilmfestival, dat dit jaar voor de 3de keer wordt gehouden. drie dagen lang zal het alternatieve filmtheater Anthology Film Archives het toneel zijn van korte- en lange films, speelfilms en documentaires die alle fietsen of fietsers als hun hoofdthema hebben, uit landen als de VS, Bangladesh, Hongarije en Australie, totaal 35 films. Hoofdfilm is Red Light Go over een guerrilla koerier die fietst door New York City, zonder verzekering en zonder remmen Ook een vier minuten durende film over een fietstocht door de Holland Tunnel en een Nederlandse animatiefilm van Michael Dudok de Wit ( Father and Daughter) staan op het programma.

3rd Annual Bicycle Film Festival. Anthology Film Archives, 32 Second Avenue bij 2nd Street. 8-11 mei. Inl 001-212-5055181 of www.bicyclefilmfestival.com

Design Triennale

In Het Cooper Hewitt National Design Museum wordt voor de 2de keer een design triennale design gehouden. Er valt veel moois te ontdekken onder de 80 ontwerpen, ruim de helft afkomstig uit New York City, maar er is nauwelijks zicht op een bepaalde lijn, behalve dat er misschien een trend te zien is in de richting van `gezellig, als dat woord hier bestond. Niet verbazend, in het licht van alle stress van de laatste tijd. Zo is er o.m. behang met marijuana motief; tapijt van luxe bruin leer, een `burning bush kandelaar en een kantooreenheid verpakt in een soort van baarmoedervlies.

Inside Design Now. Cooper-Hewitt National Design Museum, 2 East 91st Street bij Fifth Avenue. T/m 25 jan 2004. Inl 001-212-8498400.