Nederlanders in België bestraft

De rechtbank van het Belgisch-Limburgse Tongeren heeft gisteren een 27-jarige Maastrichtenaar bij verstek veroordeeld tot vijf jaar celstraf. De rechtbank achtte bewezen dat de man in de grensstreek met Nederland een drugsbende leidde.

Een 34-jarige inwoner van het Limburgse Bunde, die net over de grens in Riemst een fitnesszaak uitbaatte, kreeg vier jaar celstraf opgelegd. In de sportschool had hij de drugsbende in 2000 en 2001 300.000 xtc-tabletten laten produceren. De leider van de bende, wiens onmiddellijke aanhouding werd gevraagd, kreeg verder een boete van 99.000 euro opgelegd en verliest voor ruim 22.000 euro aan geschatte drugswinsten. De fitness-baas moet nog een boete betalen van ruim 49.000 euro. Zijn echtgenote kreeg één jaar voorwaardelijk en een boete van bijna 25.000 euro. Een andere inwoner van het Belgisch-Limburgse Riemst werd veroordeeld tot vier jaar cel wegens de productie van xtc-pillen. Hij moet ook een boete betalen van ruim 49.000 euro. Drie andere Belgische medeplichtigen, onder wie een eigenaar van een doe-het-zelfzaak en een apotheker, moeten voor het leveren van productiemateriaal en grondstoffen een jaar de cel in.