Natte en rustige Koninginnedag

Regen heeft gisteren in veel plaatsen voor een relatief rustige Koninginnedag gezorgd. Afgezien van enkele arrestaties, deden zich in de grote steden volgens de politie nauwelijks incidenten voor.

Gemiddeld viel gisteren zes millimeter in het land. Volgens het KNMI is dit niet veel, maar kreeg de regenval zo'n zwaar accent omdat ,,iedereen buiten was''. Een woordvoerder: ,,Deze maand is en blijft vreselijk droog.'' In de regio Deventer, die de koningin gisteren bezocht, was de hoeveelheid neerslag gelijk aan het landelijke gemiddelde.

Ruim 350.000 koninginnedagvierders bezochten gisteren Amsterdam, ongeveer honderdduizend minder dan vorig jaar. Woordvoerders van gemeente noch politie konden cijfers geven over bezoek aan Rotterdam, maar door de regen was het ook daar niet ,,uitzonderlijk druk''. De festiviteiten in Utrecht trokken wel evenveel bezoekers als vorig jaar: 375.000.

Noemenswaardige problemen deden zich in geen van de steden voor. In Amsterdam werd een aantal mensen gearresteerd voor opstootjes en overtredingen als wildplassen. Ook in Rotterdam werden enkele mensen gearresteerd na vechtpartijtjes, maar volgens een woordvoerder van de politie was dit ,,marginaal''.

Rotterdam was in het verleden enkele keren het toneel van grootscheepse vechtpartijen, met name op het Stadhuisplein in het centrum. Sinds de rellen rond het kampioenschap van Feyenoord in 1999, vlak voor Koninginnedag, heerst er een stringent alcohol- en toelatingsbeleid op het plein. Alleen op de terrassen van de cafés aan het plein mogen alcoholhoudende dranken worden getapt. Volgens de politie heeft dit beleid goed gewerkt, slechts enkele mensen kregen een proces-verbaal wegens overtreding van dit alcoholverbod.

De Nederlandse Spoorwegen vervoerden gisteren 140.000 reizigers naar Amsterdam. Het grootste deel van hen was halverwege de avond alweer op de terugweg. De NS vroeg reizigers het Centraal Station in de hoofdstad te mijden om problemen door de vele opbrekingen daar te voorkomen. Dit advies werd goed opgevolgd. De NS kon de reizigersstroom goed aan.

De Keuringsdienst van Waren constateerde gisteren dat de straatsnacks in Utrecht en Rotterdam stukken beter waren dan in voorafgaande jaren. In Amsterdam was de kwaliteit juist slechter dan vorig jaar. De meeste overtredingen die de dienst constateerde waren het te warm opslaan van voedsel en het verkopen van alcohol aan jongeren onder de zestien.