ICI gaat 700 extra banen schrappen

Het Britse chemieconcern ICI gaat de komende twee jaar nog eens ruim 700 banen schrappen, bovenop de eerder aangekondigde 1.450. Bij de Nederlandse dochter Quest verdwijnen 115 arbeidsplaatsen.

Bestuursvoorzitter John McAdam die het chemiebedrijf sinds een maand leidt, kondigde vanochtend een verdere reorganisatie van het bedrijf aan wegens tegenvallende resultaten. De winst in het eerste kwartaal daalde met 28 procent naar 32 miljoen Britse pond (46 miljoen euro).

ICI had eind maart al gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten. Direct na die winstwaarschuwing stapte Paul Drechsler, in de raad van bestuur van ICI verantwoordelijk voor Quest, op. Twee weken later maakte ook bestuursvoorzitter Brendan O'Neill zijn aftreden bekend.

De nieuwe topman McAdam, afkomstig van de verfdivisie van ICI, kondigde vanochtend aan dat het chemieconcern dit jaar 53 miljoen Britse pond opzij zal zetten voor de reorganisatie. De reorganisatie treft vooral de tien Europese produktielokaties voor verven en lakken. Daar verdwijnen 460 banen. Het moet in 2005, als de reorganisatie achter de rug is, een besparing opleveren van 16 miljoen Britse pond. Bij National Starch, dat zetmeel produceert, verdwijnen 120 banen, bij Quest 115 en bij Uniqema 15. Hoeveel banen er in Nederland verdwijnen is niet bekend. Quest heeft ook productielokaties in het buitenland. En de verfdivisie, die zijn hoofdkantoor in Groot-Brittannië heeft, produceert ook verf in Nederland.

Wereldwijd werken 36.400 mensen bij ICI, dat vorig jaar 6,1 miljard pond (8,9 miljard euro) omzet behaalde, vijf procent minder dan in 2001. De operationele winst kwam vorig jaar uit op 400 miljoen pond, ongeveer evenveel als het jaar daarvoor. ICI kondigde bij de publicatie van de jaarcijfers al aan 1.450 banen te schrappen.

Het concern heeft wel serieus overwogen Quest van de hand te doen, zo verklaarde financieel directeur Tom Scott. ICI heeft er echter voor gekozen het bedrijf te behouden en zich te richten op verbetering van de winstgevendheid ervan. Als dat proces achter de rug is, zou Quest alsnog kunnen worden verkocht en dan tegen een hogere prijs, aldus Scott.

Sinds ICI in 1997 vier bedrijven overnam van Unilever voor 5 miljard Britse pond, waaronder Quest en National Starch, kampt het met problemen. Volgens bestuursvoorzitter McAdam zorgt de aangekondigde reorganisatie ,,geenzins voor een transformatie'' van het bedrijf.