Hoop gloort op einde vogelpest

Het is ,,bemoedigend'' dat al vijf dagen geen nieuwe besmettingen met vogelpest in Nederland zijn geconsteerd. Dat zegt dr. A. Bianchi van het Centraal Instituut voor Dierziekte Controle (CIDC) in Lelystad. Het is volgens hem echter te vroeg om te concluderen dat de ziekte onder controle is. Daarvoor zijn minimaal veertien dagen zonder nieuwe besmettingen nodig.

Onder pluimveehouders begint de hoop te gloren dat de ziekte zijn eindstadium nadert. ,,Zeker, we zijn hoopvol dat het binnenkort allemaal achter de rug is'', zegt voorzitter T. van Rens van de Limburgse landbouworganisatie LLTB. Ook J. Wolleswinkel, voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders, is ,,voorzichtig optimistisch''. ,,Zo'n lange periode zonder nieuwe verdenkingen hebben we sinds de ziekte uitbrak nog niet gehad.''

Viroloog Bianchi herinnert echter aan de MKZ-crisis twee jaar geleden. Toen dook het virus plotseling op in het Friese Anjum, nadat het in Kootwijkerbroek uitgewoed leek. ,,We zijn er nooit achtergekomen hoe het daar terecht heeft kunnen komen.''

Van Rens waarschuwt dan ook voor te veel optimisme. ,,Je merkt dat sommige pluimveehouders al weer wat roekelozer worden. Wij drukken ze op het hart om uiterst voorzichtig te blijven.'' Volgens zowel Van Rens als Wolleswinkel dreigt er nu vooral gevaar uit België, waar nog steeds nieuwe uitbraken voorkomen.

Maar ook in Nederland valt nog genoeg gevaar te duchten. Een pluimveebedrijf in Deurne (Noord-Brabant) dat een kleine twee weken geleden geruimd is, is volgens Van Rens nog steeds niet ontsmet. En Wolleswinkel maakt zich ook zorgen over de volgens hem te trage ruiming van hobbydieren. ,,In de Gelderse Vallei ligt het werk momenteel stil en in Limburg moet het nog beginnen.''

Het ministerie van Landbouw is blij met het uitblijven van nieuwe besmettingen, maar ,,verbindt hieraan nog geen conclusies''. Het ruimen van bedrijven in Noord- en Midden-Limburg ligt volgens het ministerie ,,op schema''. In totaal zijn er tot nu toe 22,6 miljoen dieren geruimd.