Geweld omlijst nieuw vredesplan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, reist volgende week naar het Midden-Oosten om een begin te maken met uitvoering van het gisteren gepresenteerde stappenplan voor vrede tussen Israël en de Palestijnen. Powell ontmoet woensdag de Israëlische premier Sharon en de dag daarop in Ramallah de nieuwgekozen Palestijnse premier Mahmoud Abbas. Gesprekken met de Palestijnse leider Arafat staan niet op de agenda – een bevestiging dat de VS niet langer zaken met hem willen doen.

Gisteren kregen Israël en de Palestijnen de zogenoemde `routekaart' voor vrede overhandigd die onder Amerikaanse regie is opgesteld door de VS, de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland. Het plan voorziet in een duurzame beëindiging van het Israëlisch-Palestijnse conflict na een onderhandelingsperiode in drie fases. In 2005 moet dit leiden tot de vestiging van een onafhankelijke en democratische Palestijnse staat. Beëindiging van het Palestijnse geweld en bevriezing van het joodse nederzettingenbeleid, alsmede terugtrekking van Israëlische troepen hebben prioriteit.

Maar het nieuwe initiatief heeft nog niet geleid tot indamming van het geweld. Na de Palestijnse zelfmoordaanslag van dinsdagavond in Tel Aviv trok het Israëlische leger vanochtend op verschillende plaatsen Palestijnse gebieden binnen. In Gaza-stad zouden vier Palestijnen zijn omgekomen, onder wie een kind. Ten oosten van Gaza-stad zouden militaire voertuigen en bulldozers huizen van vermeende terroristen met de grond gelijk hebben gemaakt.

President Bush zei gisteren dat het stappenplan ,,het begin markeert van de verwezenlijking van de droom van twee staten: een veilige staat Israël en een levensvatbaar, vreedzaam en democratisch Palestina''. Hij riep beide partijen op het geweld onmiddellijk te beeindigen.

Terwijl van Israëlische zijde terughoudend werd gereageerd op de overhandiging van de routekaart, zei de Palestijnse premier Abbas dat ,,we onze hand uitreiken voor onderhandelingen''. Hij waarschuwde dat het plan er ligt om te worden uitgevoerd en niet om van Israëlische zijde op af te dingen. De geestelijk leider van de extremistische Hamas, sjeik Ahmed Yassin, wees het plan af omdat het tot doel heeft ,,de veiligheid van Israël te waarborgen ten koste van de veiligheid van ons volk.'' (AP, AFP)

ANALYSE: pagina 5

HOOFDARTIKEL: pagina 7

WWW.NRC.NL: dossier Midden-Oosten