GALERIESELECTIE

Arnout Killian

De onderwerpen voor zijn schilderijen vindt Arnout Killian in de wereld van tv, soap en film. Hij portretteert topmodellen, filmsterren en sporthelden, en schildert hun luxe huizen, golfbanen, zwembaden en hotelkamers. Maar altijd benadert Killian zijn onderwerpen met een bepaalde afstandelijkheid. Veel van zijn realistisch geschilderde voorstellingen hebben een groene kleurenzweem of zijn net niet helemaal scherp, waardoor het lijkt of je naar een stilgezet filmbeeld of een oude foto kijkt.

Schilderijen van Arnout Killian. Galerie Van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. T/m 24 mei, wo t/m za 13-18u.

Shirin Neshat

The Last Word, de nieuwste film van de Iraans-Amerikaanse kunstenaar Shirin Neshat, biedt een surreële en verontrustende blik in de binnenwereld van een Iraanse schrijfster die zich geplaatst ziet tegenover haar grootste angst: een rechterlijk proces. We zien hoe de vrouw steeds dichter in de richting van haar ondervrager en zijn handlangers wordt gedreven. Terwijl zij documenten tonen om te bewijzen dat haar woorden een gevaar inhouden voor de maatschappelijke orde, wordt de kijker meegevoerd door de duistere krochten van haar geest.

The Last World, een film van Shirin Neshat. Galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. T/m 19 juli, wo t/m za 13-18u.

Ilya Rabinovich

Voor zijn serie Passing through (1994-2002) fotografeerde de Russische kunstenaar Ilya Rabinovich de interieurs van openbare gebouwen in steden als Jeruzalem, Londen en Berlijn. Het zijn onspectaculaire beelden van scholen, ziekenhuizen, hotels, ministerskamers en parkeergarages waarin mensen nadrukkelijk afwezig zijn. De interieurs delen dezelfde institutionele esthetiek en zijn even modern als tijdloos.

Alleen details, zoals een Hebreeuws briefje aan een muur, verraden waar de foto gemaakt zou kunnen zijn.

Passing through 1994-2002, foto's van Ilya Rabinovich. Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. T/m 24 mei, di t/m za 13-18u.

Bas van Beek

Kunstenaar Bas van Beek heeft een haat-liefdeverhouding met de modernistische architectuur. Zo was in het werk Bas van Beek neemt afscheid van de architectuur te zien hoe de kunstenaar drie moderne architectuurbijbels op de brandstapel gooide. Voor het project Exercise in virtual space maakte hij animatiefilmpjes van 97 unieke, om hun as draaiende ruimtes die hij had gebaseerd op evenzoveel schilderijen van Mondriaan. Nu toont Van Beek bij MKgalerie.nl zijn nieuwste werk Pillowwars: een reeks overgeverfde afbeeldingen van interieurs uit het tijdschrift VT-wonen.

Pillowwars, nieuw werk van Bas van Beek. MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. T/m 25 mei, wo t/m zo 13-18u.

Regula Maria Müller

Met engelengeduld moet Regula Maria Müller aan haar tentoonstelling Valsa Azul bij Galerie Phoebus gewerkt hebben. Aan de wand hangen achttien opengewerkte blinddrukken waarin organische vormen als zeesterren, hersenstammen en kwalachtigen te herkennen zijn. Het papier is gedeeltelijk weggeprikt, zodat het een soort kantwerk wordt, met ragfijne verbindingen. Soms zijn vele vellen over elkaar heen gelegd en krijgen de werken een haast ruimtelijk karakter. Ook is her en der op het papier geborduurd met garen en glaskraaltjes in subtiele, lichtblauwe tinten.

Valsa Azul, blinddrukken en ruimtelijk werk van Regula Maria Müller. Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam. T/m 15 juni, do t/m zo 12u30-17u30.

En verder

Wandtapijten van Henri Jacobs t/m 24 mei in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; foto's van Holger Niehaus t/m 25 mei in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; tekeningen van Helen Frik en beelden van Auke de Vries t/m 14 mei in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; foto's van Noor Damen t/m 28 mei in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; schilderijen en tekeningen van Arnulf Rainer t/m 25 mei in Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven.