Gabriel García Márquez hielp Cubanen vluchten

Gabriel García Márquez, Nobelprijswinnaar en aanhanger van Fidel Castro en de communistische revolutie in Cuba, zegt dat hij dissidenten heeft geholpen Cuba te ontvluchten. De Colombiaanse schrijver reageert daarmee op beschuldigingen van de Amerikaanse schrijfster Susan Sontag. Zij verweet hem zondag tijdens een bezoek aan een boekenbeurs in Bógota dat hij zweeg over de executie van drie kapers deze maand in Cuba en de lange gevangenisstraffen van critici van het regime in Cuba. Márquez zei dat hij bovendien ,,altijd, in alle gevallen en overal'' tegen de doodstraf is. ,,Ik kan het aantal gevangenen, dissidenten en samenzweerders dat ik in absolute stilte de afgelopen twintig jaar heb geholpen uit de gevangenis te komen of te emigreren uit Cuba niet tellen'', zo zei hij tegen de Amerikaanse krant Miami Herald.