Frankrijk

Asiel/theater

Ariane Mnouchkine, de directrice van het beroemde Théâtre du Soleil, reisde sinds enkele jaren van Calais naar Sangatte, maar ook door Rusland, Afghanistan en Koerdistan waar zij talrijke vluchtelingen ontmoette. Diegenen die, op de vier hoeken van de wereld, verdreven door armoede, oorlog, onderdrukking, fundamentalisme, hun huis, familie, land hebben verlaten in de hoop elders asiel en vrijheid te vinden. Uit de relazen over deze beschadigde levens stelde zij een zoals bij haar gebruikelijk exotisch en kleurrijk stuk over het menselijke lot samen, dat tegelijkertijd een van de mooiste momenten van theater is dat we sinds lang te zien kregen in Parijs. Na de levende marionetten in Tambours sur la digue verzon Mnouchkine deze keer personages en decorfragmenten op wieltjes, die door gehurkte manipulators heen en weer worden gereden.

Le Dernier Caravansérail, een stuk van Ariane Mnouchkine t/m eind Juni in het Théâtre du Soleil in de Cartoucherie de Vincennes in Oost Parijs, do t/m za 19u30, zo 13u, inl 0033-143742408.

Le Docteur Gachet

De 150ste geboortedag van Vincent van Gogh wordt overal gevierd. Ook in Auvers-sur-Oise waar hij eind juli 1890 zelfmoord pleegde. Van Gogh verbleef er de laatste maanden van zijn leven en schilderde er schilderij op schilderij als geneesmiddel voor zij melancholie. Een raad van zijn vriend, le docteur Gachet (1828-1909), die ook schilderde en vooral een talentvol verzamelaar was van meesterwerken van zijn tijd. Het huis van Paul Ferdinand Gachet, waar Cezanne, Guillaumin, Pissarro en van Gogh elkaar ontmoetten, is gerestaureerd en opende op 30 maart voor het eerste voor het publiek. Talrijke andere plekken in het mooie dorp zijn een bezoek waard. Zoals de beroemde eglise Notre-Dame, het atelier van Daubigny, het Musée de l'Absinth, de graven van Vincent en zijn broer Theo. En natuurlijk de Auberge Ravoux met de kamer waar de schilder stierf.

La Maison du docteur Gachet t/m 30 oct, 78, rue du Docteur Gachet in Auvers-sur-Oise, dag beh ma 10-18u, inl 0033-130366060 (Office du tourisme) en www.auvers-sur-oise.com

En verder

Le Cour des grands, een spektakel van Jérôme Deschamps en Macha Makeïeff t/m 4 mei, Théâtre national de Chaillot, Parijs, 0033-153653000; Henri Cartier-Bresson t/m 27 juli, Bibliothèque nationale de France, site François Mitterand, Parijs, 0033-153795959; Marc Chagall t/m 23 juni, Grand Palais, Parijs, 0033-144131717; Philippe Starck en Nicolas De Staël t/m resp 12 mei en 30 juni,Centre Pompidou, Parijs, 0033-144781233, www.centrepompidou.fr