EN VERDER

Cultuur op het water

Door de wateren van Utrecht vaart elke zondag in mei en juni een bijzondere plezierboot. Voor het vijfde seizoen zijn prominenten Utrechters, afkomstig uit de cultuur, de wetenschap of het bestuur, uitgenodigd gids te zijn. Deze literair culturele benadering van steeds weer een ander facet van Utrecht, kan de passagier meemaken. Deelnemers varen langs de Stadsbuitengracht en Oudegracht. Op 1 juni gaat de vaart via de Weerdsluis naar Rivier de Vecht en op 25 mei zijn er twee sprekers. Het programma voor de komende drie weken: 4 mei Gerard van Rooij, beeldend kunstenaar, etser. De kleine en grote helden van mijn jongensjaren in Utrecht; 11 mei Arthur Japin, schrijver, leest voor uit eigen werk en vertelt over zijn band met de Domstad; 18 mei Mohamed Sini, directeur ROC, boottocht in een multiculturele samenleving.

Boottocht, elke zondag in mei en juni om 14u vanaf de Stadsschouwburg Utrecht (Lucasbrug) en duurt anderhalf tot twee uur. Kosten €10. Kaartverkoop kassa Stadsschouwburg. Ma t/m zat 11-19u. En één uur voor afvaart. Tel res 11-17u 030-2302023.

Avond in Botanische tuin

Elke eerste dinsdag in de maand zijn de Utrechtse Botanische Tuinen tussen mei en september tot 's avonds half tien geopend. De tuinen bieden in de avonduren een andere aanblik. Maar ook andere zintuigen worden geprikkeld. De rondleiders wijzen de bezoekers bijvoorbeeld op planten die pas tegen de avond beginnen te geuren. Ook zijn er insecten en vlinders die zich pas in de avond laten zien.

Avondwandeling Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17, De Uithof. Open 10-17u op 6 mei tot 21u30. Start rondleiding 19u15. Entree €4,50.Avondwandeling Von Gimborn Arboretum, Vossensteinsteeg 8, Doorn. Open ma t/m vr 8u30-16u. Op 6 mei tot 21u30, Za en zo 10-17u. Entree €2. Inl www.botanischetuinen.uu.nl

Geraniummarkt

In Wijk bij Duurstede wordt op zaterdag 3 mei de jaarlijkse geranium- en groenmarkt gehouden. In het historische centrum van de oude binnenstad zijn verder stadswandelingen en rondvaarten. Op de Markt van de oude binnenstad zijn vanaf 9 uur niet alleen geraniums te koop, maar ook eenjarigen, vaste planten, bollen en knollen, rots-, klim- en kuipplanten, heesters, bomen en struiken. Tenslotte zijn er nog tuinbenodigdheden, en gereedschap te vinden. De markt duurt tot ca. 16 uur.

Wijk bij Duurstede. Geranium- en groenmarkt zaterdag 3 mei. Eerste afvaart de Jonkvrouw van Duurstede 14u. Kaarten bij de VVV. Stadswandeling, 11u30 en 14u30. Aanmelden bij de VVV (eveneens op de Markt).

Zandsculptuur

Op 5 mei begint in Scheveningen het International Sand Sculpture Festival. Het thema High Speed zal in vijf dagen worden uitgewerkt door elf zandkunstenaars uit de hele wereld. De sculpturen, die over een lengte van anderhalve km staan opgesteld worden op 9 mei door een jury beoordeeld op artistieke aanpak, techniek en compositie.

Inl VVV Scheveningen 0900-3403505 (€0,45p.m.)