Duitsland

Walter Niedermayr

Je hebt van die plekken waar niemand langer vertoeft dan strikt noodzakelijk. Snelwegen bijvoorbeeld, en ziekenhuizen en gevangenissen. Walter Niedermayr heeft voor deze plekken juist een voorkeur, althans, in zijn fotografie. Heel esthetisch maakt hij ze en daardoor lijken ze extra vreemd. Muren kunnen er bij hem uitzien alsof ze uit licht bestaan, en operatiezalen ogen als een hemels toneel. Hij rijdt nooit ergens heen waar sensationele en buitengewone dingen gebeuren, verzekert Niedermayr. Maar het `gewone' lijkt op zijn foto's een fata morgana. Ook zijn zandduinen stralen in een onwerkelijk wit, en de mensen erop zijn absurd nietig. Een retrospectief van zijn overbelichte wereld toont Niedermayr in de `Kunstverein Hannover'.

Walter Niedermayr, t/m 22 juni, Kunstverein Hannover, Sophienstr. 2. Di-zo 11-17u, wo 11-21u. Inl 0049-511324594.

Ruhr-Triennale

Regisseur Patrice Chéreau opent dez week de `Ruhr-Triennale' met een in Frankrijk bejubelde Phèdre. Terwijl Chéreau eigenlijk niet meer voor het theater wilde werken. Jean Racines toneelstuk is gesmeed in kunstige verzen en het gaat over de onbeantwoorde en fatale liefde van een Griekse koningin voor haar eigen stiefzoon. Bij Chéreau echter kijk je vooral naar drie mensen die lijden. De rijpe koningin hunkert naar prins Hippolyte, maar die houdt van de jonge schoonheid Aricia. Geen van de drie heeft een kans en bijelkaar. Verder o.m. in de Ruhr-Triennale: Alkestis door regisseur Jossi Wieler, Café Müller- Frühlingsopfer naar Purcell en Stravinski door choreografe Pina Bausch en de songwriterswedstrijd Century of Song.

Phèdre: t/m 11 mei in de Jahrhunderthalle, Bochum. Res (alle voorstellingen): 0049-70020023456. Inl: www.ruhrtriennale.de

En verder

RembrandtRembrandt t/m 11 mei in het Städel, Frankfurt/M: 0049-696050980; Dansfestival Movimentos t/m 18 mei in Wolfsburg: 0049-536161374; Bau einer neuen Welt - Architektonische Visionen des Expressionismus t/m 8 juni in de Kunstsammlungen, Bremen: 0049-4213365077/66; Monet, Slevogt, Beckmann t/m 15 juni in het Suermondt Ludwig Museum, Aken: 0049-2414798027.