Dietrich van karton topstuk op popveiling

Een levensgrote kartonnen Marlène Dietrich, die de hoes sierde van het Beatles-album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, was gisteren in Londen de topper op een veiling van Beatles-spullen en ander rockmemorabilia. Een Italiaanse verzamelaar betaalde voor de gesigneerde kartonnen foto van Dietrich in een ivoorwitte satijnen jurk 126.250 euro. Dat was ruim vier keer zoveel als verwacht. ,,Het was geweldig, uiteindelijk waren er drie telefonische bieders'', aldus een woordvoerder van veilinghuis Christie's.

Naast Beatles-memorabilia kwamen ook spullen onder de hamer van onder anderen Aerosmith en The Who en een bikini van Spice Girl Geri Halliwell. Een haarlok van reggae-koning Bob Marley met een prentbriefkaart van zijn tournee uit 1980 ging voor 3783 euro naar een Amerikaanse liefhebber, die ruim het dubbele van de taxatiewaarde betaalde. Ook een akoestische twaalfsnarige gitaar (een Guild F112 uit 1972) die Marley op zijn album Kaya gebruikte was te koop.

Grote tegenvaller van de veiling was een kussensloop van Michael Jackson, die slechts ongeveer 650 euro opbracht. Het kussen was oorsponkelijk eigendom van het Londense Dorchester Hotel. In mei 2000 gooide de popster het van het balkon naar fans.

Bij de memorabilia van David Bowie die op de veiling werden aangeboden zaten een gouden plaat voor zijn album Ziggy Stardust die in 1974 aangeboden was aan zijn manager Tony DeFries. Ook Bowie's contract met Chrysalis Records uit 1970 was te koop.

In totaal kochten fans en verzamelaars voor meer dan 533.000 euro aan zeldzame en gesigneerde stukjes rockgeschiedenis.